Waterschap Vallei en Veluwe wil de rioolwaterzuivering moderniseren en digitaliseren. SPIE helpt hierbij door innovatieve netwerkdiensten te leveren voor 16 zuiveringsinstallaties. Zo wordt de kracht van operationele techniek in combinatie met IT optimaal benut.
Maar liefst 16 rioolwaterzuiveringslocaties in het werkgebied van het waterschap worden gemoderniseerd. De verouderde installaties worden niet vervangen, maar duurzaam hergebruikt en opgeknapt. Er wordt ook een glasvezelnetwerk aangelegd, als basis voor de IT netwerkapparatuur die SPIE installeert. Door netwerkdiensten te koppelen aan de zuiveringsinstallaties kan het waterschap technische systemen én de kantoorautomatisering digitaal aansturen en volop data verzamelen. Zo werkt het waterschap actief aan digitalisering, verduurzaming en informatiebeveiliging.
Succesvolle Proof op Concept
Rioolwaterzuivering wordt steeds meer gezien als een vitale infrastructuur in Nederland. Het is daarmee voor het Waterschap van groot belang dat het operationele proces niet verstoord wordt. In een ‘Proof of Concept’ - waarbij ook penetratietesten zijn uitgevoerd door een externe partij - heeft SPIE bewezen dat het gekozen ontwerp aan alle (veiligheids)vereisten voldoet. We gebruiken hiervoor de Cisco Systems Industriële routing & switching producten. SPIE is één van de eerste gecertificeerde IoT Advantage partners van Cisco Systems in Nederland en loopt daarmee voorop in de digitalisering van industriële processen.
Aan de slag
Nu het bewijs is geleverd en de contracten zijn getekend, kan het werk gaan beginnen. De eerste zuiveringsinstallatie die wordt aangepakt staat in Elburg. Zodra het glasvezelnetwerk is geïnstalleerd kan SPIE ook de switches en routers van Cisco Systems plaatsen. Het project in Elburg is een pilot om een slim proces te ontwikkelen voor alle andere locaties. Het is namelijk belangrijk dat de installaties in bedrijf blijven tijdens de werkzaamheden. SPIE leidt de netwerkbeheerders van het waterschap op voor de 1e lijns ondersteuning.
Kansrijk voor alle vitale infra
Het koppelen van operationele installaties en IT biedt kansen voor alle vitale infrastructuur in Nederland. Denk aan digitale aansturing van processen voor spoorwegen, industrie of (lucht)havens. Data kan onder meer worden ingezet voor voorspellend onderhoud, onderzoek en verhoging van de efficiency.