The Green House: beleef circulariteit

lines-animated
Green house

Gemeente Utrecht kiest voor een gefaseerde ontwikkeling van het stationsgebied, waarin men ruimte wil geven aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. Als onderdeel van project rijkskantoor De Knoop bouwde consortium R Creators in 3 maanden een volledig remontabel horecapaviljoen. Hergebruik van materialen en geprefabriceerde elementen maakten de snelle bouw mogelijk. Het paviljoen is dé circulaire ontmoetingsplaats: reduce, re-use & recycle.

 

The Green House: een duurzame, circulaire vastgoedontwikkeling in hartje Utrecht. Voor 15 jaar én 1 dag!

 

Circulair werken betekent integraal samenwerken, van ontwerp tot exploitatie

De gemeente Utrecht kiest voor een gefaseerde ontwikkeling van het stationsgebied. Op het terrein tussen het hoofdkantoor van de Rabobank en rijkskantoor de Knoop komt over 15 jaar een groot woongebouw of kantoor. Stad en Rijk wilden het terrein al wel zo snel mogelijk een tijdelijke invulling geven om het gebied levendig te maken. In het bestemmingsplan was al horeca opgenomen. Daarnaast wilde men invulling geven aan de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen. R Creators (SPIE (voorheen Worksphere), Ballast Nedam en Facilicom) vroeg Albron een op circulaire filosofie gebaseerd horecaconcept te ontwikkelen en te exploiteren. In de vorm van een samenwerkingscontract in plaats van een huurcontract. Circulair werken betekent samenwerken door de hele keten heen. Die samenwerking begint al in de ontwerpfase. Zo kunnen alle partners integraal kijken naar alles wat in het pand nodig is.

De te maken (ontwerp)keuzes toetsten we aan de mate van circulariteit, met de ‘building circularity index’ als meetlat. Bijvoorbeeld de gevelplaten die van kazerne De Knoop komen, het werken met pay-for-use, waarbij we leveranciers betalen voor het gebruik van producten, en de eye-catcher: de inpandige kas ‘the urban farm’.

The Green House als circulaire trendsetter

Circulariteit is:

  • Toepassing van duurzame energie, biobased- of volledig recyclebare materialen • Bruikbare materialen en energie uit afval- of bijproducten halen
  • De levenscyclus van producten verlengen door reparatie, upgrading en wederverkoop • Met deelplatformen zorgen voor een toename van het gebruik van producten
  • Betalen voor het gebruik of resultaat van een product (pay for use)
  • Materiaalgebruik en energieverbruik beperken

Als ontmoetingsplaats voor circulariteit, centraal gelegen in hartje Utrecht naast OV-knooppunt Utrecht Centraal, wil The Green House dé trekpleister zijn voor iedereen die professioneel of privé wil genieten en geïnspireerd wil raken over circulaire economie. Het paviljoen jaagt met een bijzondere beleving van horeca, (flex)werkplekken, urban farm en innovaties het circulaire gedachtengoed aan. Albron (Facilicom) zal de exploitatie circulair vormgeven waarbij terugdringen van afval, energie en watergebruik aan de basis staat. Gaan we in de toekomst zelfs een ‘stekkervrije’ keuken realiseren?

Herbruikbaar, schaalbaar, circulair en bovenal: right-to-copy

Green House
Green House
Green House
Green House
Green House
Green House

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.