Duurzaamheid gaat 24/7 door bij Omrin

lines-animated
SPIE onderhoud voor Omrin

Plastic, metalen en zelfs bioafval dat in de grijze container is beland. Bij afvalverwerkingsbedrijf Omrin krijgt afval een tweede leven. Super duurzaam. Met innovatieve installaties wordt alles op alles gezet om de afvalketen zo circulair mogelijk te maken. SPIE helpt Omrin bij een slim onderhoudsproces dat dag en nacht doorgaat. Hoe efficiënter, hoe duurzamer.

Kortgezegd werkt het zo: volle vrachtwagens met restafval komen aan bij het ecopark in Heerenveen. Hier wordt het afval via een ingenieuze scheidings- en bewerkingsinstallatie gescheiden. En dat is gelijk de start van een vervolgproces. Organisch natte fractie wordt direct vergist in de vergistingsinstallatie. Dit maakt Omrin één van de grootste groengas-producenten van Noord-Nederland. Daarnaast scheidt Omrin waardevolle grondstoffen uit het afval. Dit maakt de afvalketen zo circulair mogelijk. De Reststoffen Energie Centrale in Harlingen zet het restafval vervolgens om in warmte en elektriciteit. Zo zorgt Omrin voor een circulaire economie, voor minder gebruik van fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot. Niet voor niets is SPIE een trotse, duurzame partner.

De uitdaging

Innovatie staat nooit stil. Om voorop te blijven lopen moet Omrin de installaties soms stilzetten om nieuwe techniek te implementeren en onderhoud uit te uitvoeren. Dit moet snel gebeuren, want ondertussen wordt het afval gewoon aangevoerd. De doorstroom in de afvalketen mag niet stagneren. Het enthousiaste team van Omrin riep de hulp van SPIE in om de onderhoudsstops verder te professionaliseren. Het proces moet veilig én efficiënt.

  • Veiligheid op één
  • Snel werken om te voldoen aan leveringsverplichting van groengas en de ophaalplicht van huishoudelijk afval
  • Grote diversiteit aan werkzaamheden
  • Beperkte ruimte

Onze aanpak

Voor de veiligheid en kwaliteit van het onderhoudswerk, kijkt SPIE breder dan de assets. Dát is onze visie ‘Maintain2Improve’. Denk aan het inrichten van een solide stoporganisatie, heldere communicatie en werkafspraken en planning. SPIE nam de stopcoördinatie op zich en legde de verbinding naar alle betrokken afdelingen bij Omrin. Alleen sámen maken we het verschil.

Maintain2improve

De eerste stap in onze aanpak was het neerzetten van een solide stoporganisatie, waarin taken en verantwoordelijkheden goed verdeeld zijn. Het voorbereidingsteam is gedreven en kwam tijdens de voorbereidingsfase wekelijks bijeen. Samen hebben we een overzichtelijke planning gemaakt de veiligheid en kwaliteit van het werk in kaart gebracht. Ook maakten we een resource planning, een schoonmaakplan en veiligheidsplannen (LOTOTO en VGM). We gaven instructies en zorgden voor voldoende toezicht op de safety rules.

Toegevoegde waarde voor Omrin

Het resultaat mag er zijn: de onderhoudsstop verliep zonder incidenten. Omrin kon ondanks de stop blijven voldoen aan de leveringsverplichting van groengas en hun ophaalplicht van huishoudelijk afval. Vooral door het samenbrengen van de juiste mensen, een duidelijk stappenplan en heldere afspraken hebben we Omrin een stap verder gebracht. Er staat nu een solide stoporganisatie met eigenaarschap en een proactieve houding. Met de expertise van SPIE heeft Omrin nu extra handvatten voor een efficiënte onderhoudsstops in de toekomst. Vanzelfsprekend liet SPIE een praktisch en duidelijk draaiboek achter.

Wilt u meer weten?

Heeft u specifieke vragen op het gebied van onderhoud? Of bent u werkzaam in een producerend bedrijf en heeft u een vraagstuk op het gebied van afvalscheiding, neem contact met ons op!

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.