Zorg tijdens de crisis: we klaren de klus altijd

lines-animated
Zorgprofessional

Een IC-unit bouwen of een vijf ton wegende MRI-scanner installeren. Al onze klussen in ziekenhuizen zijn bijzonder, maar tegelijk gesneden koek voor de zorgteams van SPIE. Mike van der Sar, projectleider en lid van ons landelijk marktteam Zorg, blogt over zijn enthousiasme voor dit werk.

Het heeft me altijd al getrokken, ons werk in ziekenhuizen, klinieken, laboratoria en cleanrooms. Waarom? Je helpt levens redden. Zo zal ik mijn eerste zorg-project altijd onthouden: de bouw en installatie van een neuro-angiokamer in het HMC Westeinde en HMC Antoniushove. Patiënten met een bloedprop die daar behandeld worden, staan dezelfde dag weer buiten. Zónder dit technische hoogstandje duurt de behandeling van zo’n patiënt uren, en de revalidatie maanden. Bij elke installatie in een ziekenhuis sta ik er even bij stil: we maken echt een groot verschil in het leven van mensen.

Unieke klussen

Van tevoren staat nooit vast hoe we een opdracht moeten uitvoeren. Het begint met een wens van de klant. Een arts geeft bijvoorbeeld aan dat hij bepaalde apparatuur geïnstalleerd wil hebben. Wij gaan dan met de medische leverancier om tafel om te bepalen wat de handigste manier is. Of dat nou is door de vloeren te versterken om een zware installatie door het ziekenhuis te vervoeren of door een gevel open te breken voor grote stalen onderdelen. Samen vinden we altijd de slimste oplossing.

Bij elke installatie in een ziekenhuis sta ik er even bij stil: we maken echt een groot verschil in het leven van mensen.

Mike van der Sar

Mike Zorg

Gesneden koek

Hoe uniek elke klus ook is, door onze ervaring komen ze ons tegelijkertijd óók bekend voor. Dankzij een risicoanalyse die we met het zorgpersoneel opstellen, weten we van tevoren precies aan welke medische eisen een installatie en medische ruimte moet voldoen. De bijbehorende bouwtechnische en elektrische eisen kennen wij op ons duimpje – en die zijn binnen zorg de strengste die er bestaan.

Kijk bijvoorbeeld naar IC-units. Die wil elk ziekenhuis naar eigen wens indelen, maar wij weten al wat de basiseisen zijn. Bijvoorbeeld de medische gassen die benodigd zijn, de elektrische classificatie van de ruimte en dat we tijdig een apotheker moeten vragen om de kwaliteit van de medische gassen te controleren. Ook kennen we de benodigde classificaties van de vloer op ons duimpje, weten we wat de vereiste structuur van de wanden is, welk type koelplafond we moeten inbouwen en hoeveel wandcontactdozen er nodig zijn. Onze opdrachtgever hoeft zich alleen nog maar te buigen over de inrichting.

Bijgezette zeilen

Ook in coronatijd halen we het onderste uit de kan voor onze zorg-klanten. Zoals afgelopen jaar voor HMC Antoniushove in Leidschendam waar we zeven IC-units voor corona-patiënten bouwden. Normaal kost dat vier maanden. Nu moest het in zes weken, want de tweede coronagolf dreigde. Een flinke klus! Niet alleen door de tijdsdruk, maar ook vanwege de technische eisen om te zorgen dat het virus bínnen de units blijft. Het was ontzettend mooi om te zien hoe iedereen voor deze belangrijke opdracht alle zeilen bijzette. Het ziekenhuis gaf ons veel vertrouwen en ruimte. De fabrikant van koelplafonds leverde binnen twee in plaats van twaalf weken, door de rest van de productie stil te zetten en alleen koelplafonds voor ons te maken. En wij werkten fulltime met vijfentwintig man aan de units. Die waren op tijd af vóór de tweede golf. En dat gaf een enorm goed gevoel – sámen dat levensreddende werk in de zorg mogelijk maken.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.