‘We moeten nú met z’n allen veranderen’

Peter Boer SPIE
lines-animated

Soms lijkt het alsof duurzaamheid nog steeds een bijzaak is waar je als bedrijf ‘ook iets mee moet’. Terwijl het in elk aspect van je bedrijfsproces zou moeten zitten en de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. “Weet je wat onze kinderen en kleinkinderen van ons vinden? Dat we stom bezig zijn. Zij groeien ‘groen denkend’ op, terwijl wij nog moeten nadenken welke stappen nu duurzaam zijn. We mogen wel een beetje gaan opschieten!”

Hoewel Peter Boer, Business Development Manager bij SPIE Nederland Tech FM West, zelf al van de generatie is dat er kleinkinderen rondstappen, zit groen wél in zijn DNA. Dat kan eigenlijk ook niet anders als je bij SPIE werkt. SPIE is in de kern een internationale onderneming gespecialiseerd in installatietechniek. Maar inmiddels is het veel meer dan dat: een gedegen adviseur en (sparring)partner op het gebied van verduurzaming.

Nog veel groener

“Samen met Lieve Declercq, algemeen directeur van SPIE Nederland, zit ik in de projectgroep Aantoonbaar Groen. Vanuit Parijs hebben wij een tweevoudige opdracht gekregen: natuurlijk ten eerste het Klimaatakkoord van Parijs, de duurzame doelen waar we met z’n allen aan werken. Daarnaast hebben we vanuit het hoofdkantoor van SPIE in Parijs de opdracht gekregen in kaart te brengen hoe groot de rol is van duurzaamheid in onze projecten. Ons doel is om dat in vier jaar tijd te laten stijgen tot 40 procent. Dat is ambitieus, dat klopt. Daarom willen we écht een verdiepingsslag maken in verduurzaming. Niet alleen het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen en dergelijke, maar ook zelf tegen de klant zeggen: heb je al eens gedacht aan deze of die duurzame oplossing? Dat doen we natuurlijk al, maar dat kunnen we nóg beter doen.”

Duizend Scholen Project

Een mooi voorbeeld waarin meerdere partijen groen samenwerken, is het landelijke Duizend Scholen Project. “Dit is een samenwerkingsverband van SPIE, onze verlichtingsspecialist en partner GreenFox, investeringsmaatschappij Econocom, ambassadeur Youth for Climate en Samsung ledverlichting. Gezamenlijk voorzien wij duizend scholen gratis van ledverlichting. Scholen willen heel graag verduurzamen, maar hebben simpelweg te weinig financiële middelen om daar grootschalig in te investeren. Door de coronacrisis hebben ze bovendien veel extra geld moeten uitgeven vanwege de te nemen maatregelen in de lokalen.” Peter benadrukt: “Scholen hoeven zelf niet te investeren in de aanschaf van ledverlichting, maar betalen een deel van de energie die zij hierdoor besparen, terug.” De scholen beginnen wél direct met besparen en zijn daarom ook erg enthousiast. “Op dezelfde dag dat we flyers verspreid hadden, hadden we al een aantal afspraken staan met scholen: ze belden ons meteen. Super!”

Klimaatinstallaties aanpassen

Partner GreenFox – recent nog gunstig beoordeeld door PricewaterhouseCoopers – is inmiddels ook goedgekeurd voor het leveren van ledverlichting voor militair gebruik. “In kazernes, onderzeeboten: noem maar op. We zijn nu met een heleboel zaken bezig, erg leuk om te doen!” Peter vervolgt: “Vanuit SPIE zijn we uiteraard ook druk bezig met het aanpassen van klimaatinstallaties bij bedrijven, (overheids)organisaties en scholen. Allerlei maatregelen om het binnenklimaat beter te regelen, vanwege de geldende voorwaarden voor ventilatie, maar natuurlijk ook om gewoon een fijn (leer)klimaat en een comfortabele werkplek te creëren.”

EED-maatregelen

Bovendien benaderen steeds meer bedrijven SPIE vanwege de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). “Aan de hand van deze richtlijn kun je een aantal maatregelen toepassen. Je moet nagaan hoeveel energie je verbruikt, welke maatregelen je moet nemen om dat verbruik te reduceren en hoe je het investeren daarin binnen vijf jaar terugverdient. Want: als je energiebesparende investeringen kunt doen die je binnen vijf jaar terugverdient, ben je volgens de EED ook verplicht om deze uit te voeren. Maatregelen variëren van het elektrificeren van je wagenpark en het opzetten van een laad-infrastructuur, tot het beter isoleren van je pand en het zelf energie opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Wij adviseren je hier graag over en komen vaak met oplossingen waar je zelf niet aan had gedacht.”

Peter Boer SPIE

Out of the box-aanpassingen

Peter noemt enkele specifieke voorbeelden. “Wat dacht je van het anders instellen van een productie-installatie die gebruikmaakt van een warm bad waar materialen doorheen moeten? Zo’n bad wordt bijvoorbeeld standaard dag en nacht op 165 graden gehouden, terwijl na onderzoek blijkt dat het bad helemaal niet 24/7 wordt gebruikt. Zo’n bad bleek ook in een stand by-stand van 104 graden gezet te kunnen worden. Dat is gemakkelijk en goedkoop besparen!” Of een bedrijf dat het licht continu laat branden in hun beide grote productiehallen, terwijl maar één van de hallen continu wordt gebruikt. “In de andere hal zijn maar een paar dagen per week mensen actief. Ons advies: het licht op 10 procent laten branden, met een bewegingsmelder erin.” “En: ledverlichting ergens aanbrengen – of het nu thuis is of op een groot kantoor – betekent niet dat je het altijd maar moet laten branden. Ja, led is al heel zuinig, maar je bent de besparing kwijt als je nooit eens de uit-knop indrukt. Zonde!”

Mini-windturbines

SPIE hamert bij klanten altijd op de juiste volgorde van verduurzaming: begin met meten, monitor je gedrag, bedenk dan hoe je energie kunt besparen met technische oplossingen. En als laatste: bedenk hoe je energie kunt opwekken. “Mensen denken vaak: energie? Dan neem ik toch zonnepanelen, doet de buurman ook! Maar is dat wel de juiste oplossing, specifiek voor jou en jouw bedrijf? We hebben bijvoorbeeld net een aantal hele kleine windturbines geplaatst op een fabriek: een andere oplossing, die je niet ziet vanaf de straat. Bovendien maken ze echt heel weinig lawaai. Groen bezig en niet per se standaard!”

Opa’s methode: niks weggooien

Gooi er een kwartje in en Peter Boer blijft voorbeelden oplepelen. “Ja, dit is toch superleuk om te doen? Awareness verspreiden, mensen helpen hun gedrag te laten inzien en te veranderen én dan ook nog eens vanuit SPIE de juiste oplossingen kunnen bieden. We zijn tegelijkertijd vernieuwend en ouderwets, want soms doen we niet meer dan wat je opa vroeger al deed: niks weggooien. Wij hergebruiken het liefst oude TL-armaturen waar we nieuwe led’s in plaatsen, wij passen je klimaatinstallatie met liefde aan en wij adviseren je graag over hoe je je bestaande pand nóg beter kunt gebruiken. Duurzaam duur? Welnee! Wij maken impact met hergebruik, met het samenwerken met duurzame partners en toeleveranciers, met in alles wat we doen onze CO2-footprint te verlagen. De wereld van de installatietechniek verandert. Ik hoop dat we snel genoeg veranderen om onze kinderen en kleinkinderen trots te maken.”

Bron: Kijk op Noord-Holland

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.