“Nog te vaak worden installaties die nog prima werken, zonder pardon de deur uitgedaan. Simpelweg, omdat een nieuwe installatie minder tijd en gedoe kost. Vervangen we echter een aantal onderdelen in oude installaties, dan kunnen ze nog jaren mee.” Aan het woord is Peter Boer, Business Development Manager bij SPIE Nederland.
‘Einde maken aan weggooimaatschappij’
“Het is noodzaak dat wij minder grondstoffen gaan gebruiken en afval produceren om onze wereld gezond te houden. Samen maken we dan een eind aan de weggooimaatschappij. En door anders te gaan denken, creëren we bovendien een ander en zelfs een beter verdienmodel waarbij de marges vaak groter zijn dan in traditioneel werk”, aldus Boer.
Circulair is niet moeilijk
Zo min mogelijk weggooien, zoveel mogelijk hergebruiken en nadenken over hoe nieuwe installaties zodanig te bouwen dat ze circulair zijn. Dat is dus waar Boer op duidt. Zo is het bijvoorbeeld niet moeilijk om van een stoomketel een duurzame boiler te maken. Hoe? Door het water in de ketel te verwarmen middels zonnepanelen die vervolgens weer elektriciteit opwekken.
Ombouwen en aanpassen
Een cv-ketel kunnen we heel wat energiezuiniger maken door de brander te vervangen. Het aanschaffen van een nieuwe installatie is dan niet nodig. Oude TL-armaturen hoeven niet weggegooid te worden. Het is vrij simpel de armaturen om te bouwen naar led. Een luchtbehandelingskast aanpassen op nieuwe behoeftes kan heel eenvoudig door een bestaande verwarmingsinstallatie met een bestaande airco-installatie te combineren.
Afhankelijk van wet- en regelgeving
Kunnen we uit deze voorbeelden opmaken dat welke installatie dan ook altijd circulair te maken is? Peter Boer: “Voor een groot deel wel. Maar het is ook afhankelijk van wet- en regelgeving. Bij elektrische installaties is het bijvoorbeeld niet toegestaan om oude kabels te hergebruiken. Zo moeten bij renovaties altijd nieuwe gebruikt worden.”
Klanten vragen om circulair
Circulariteit in de installatiebranche is een maatschappelijke ontwikkeling die we niet links kunnen laten liggen, benadrukt Peter Boer nogmaals. Niet alleen omdat de branche dan bijdraagt aan een gezondere wereld, maar ook omdat de vraag naar circulaire installaties en technieken steeds vaker door klanten gesteld wordt: ‘Is dat iets voor ons en wat levert het op?’.
‘Meer opdrachten scoren’
De vraag naar circulariteit is dus groeiende. Wekelijks krijgt Boer vragen over business cases voor onder andere warmtepompen en warmte koude opslag. Onder andere naar aanleiding van Energie-audit verslagen (EED); een systematische, vierjaarlijkse aanpak om informatie te verzamelen over het actuele energieverbruik en de besparingsmogelijkheden van een onderneming. Maar ook de overheid legt er met haar klimaatdoelstellingen de nadruk op. “En,” zegt Boer, “In ondernemersland is er steeds meer vraag naar circulaire installaties. Niet alleen omdat ze willen bijdragen aan een gezond milieu, maar ook omdat ze hiermee meer opdrachten scoren.”
‘Branche vrij conservatief’
Het mag duidelijk zijn: circulariteit in de installatiebranche mogen we niet over het hoofd zien. Toch worden circulaire installaties nog maar mondjesmaat toegepast. Boer: “De branche is vrij conservatief. ‘We doen het al 20 jaar op onze manier en blijven het zo doen’. Bedrijven weten vaak ook niet beter. Sommige bestaan al meer dan 50 jaar. In de basis trekken ze nog steeds een kabeltje, sluiten een contactdoos aan en leggen ze een waterleiding.”
‘Ga proactief met klanten aan de slag’
“Qua innovatie gebeurt er dan wel veel in de markt, maar installateurs hebben de neiging pas iets met circulariteit te doen als de klant er ook daadwerkelijk om vraagt. Projecten worden veelal gegund op basis van de beste prijs. Mijn advies is echter; ga proactief met klanten aan de slag. Praat met ze. Vertel wat de mogelijkheden zijn op het gebied van circulariteit.”