Eén van de grootste steden van Limburg, Venlo, staat niet alleen bekend om haar logistiek, landbouw en voedingsindustrie, maar nu ook als de wereldwijde hoofdstad van oneindige recycleerbaarheid, ofwel cradle-to-cradle (C2C).
Toen de gemeenteraad besloot om een nieuw gemeentehuis te bouwen, dacht Michel Weijers en zijn team onmiddellijk aan een gebouw dat een glanzend voorbeeld zou zijn van de toepassing van C2C-principes.
“Het gebouw is niet alleen gemaakt van recyclebare materialen en in staat zijn eigen energie te produceren, het creëert ook een meerwaarde voor de omgeving”, vertelt hij. Het resultaat is opvallend. Het meest bijzondere onderdeel van het nieuwe pand is de groene gevel. Het is niet alleen de grootste groene gevel ter wereld, maar vormt ook een onderdeel van het luchtsysteem van het gebouw.
“Dankzij de groene muren, de bomen en de broeikas, maar ook het wateropslagsysteem in de kas, maken we de lucht schoon en voegen we er extra vocht en zuurstof aan toe voordat het binnenkomt.” Andere innovatieve eigenschappen, zoals het natuurlijk klimaatbeheersysteem dat lucht opwarmt door de zon, draagt bij aan de unieke sfeer van het gebouw.
En laten we de zonneschoorsteen niet vergeten, die lucht uit het gebouw ontruimt zodra het met CO2 is verzadigd. “De termieten in Afrika doen precies hetzelfde”, vult Michel lachend aan.
Michel kan trots zijn op het feit dat het stadshuis zo’n warm ontvangst heeft ontvangen van de inwoners van Venlo. “Als bedrijf dat verantwoordelijk is voor alle installaties, heeft SPIE een geweldige job verricht”, zegt hij. Zijn enige spijt is dat een bedrijf dat zo vernieuwend in innovatie is, niet vanaf het begin bij het project betrokken was bij de ontwerpfase. “’In het vervolg zullen we de subcontractors eerder in het proces integreren’, zegt hij.