De kracht van gegevens benutten

Smart City
lines-animated

Eersel: een slimme gemeente

Technologie verandert de wereld en SPIE werkt samen met haar partners om de infrastructuur en de systemen te leveren die meer verbonden, gegevensgestuurde gemeenschappen mogelijk maken. Twee proefprojecten in Nederland laten zien hoe SPIE op de toekomst anticipeert.

Sinds 2019 werkt SPIE samen met het vooruitziende gemeentebestuur van Eersel in Zuid-Nederland om een slimme gemeente-oplossing te implementeren die gerichte informatie biedt voor een snelle en efficiënte besluitvorming. Op basis van een modulaire aanpak die kan worden opgeschaald om nieuwe prioriteiten aan te pakken wanneer die zich voordoen, is er een netwerk van slimme technologie dat gegevens verzamelt, analyseert en weergeeft op een dashboard zodat ambtenaren in realtime kunnen controleren en reageren op problemen.

Zo zijn er bijvoorbeeld sensoren ingezet om het vochtgehalte in de grond te meten: gegevens die nuttig zijn om de stabiliteit van bomen en funderingen van gebouwen te beschermen. Andere sensoren monitoren de watermassa’s en geven aan of de temperatuur bevorderlijk is voor de groei van giftige algen en dus of het veilig is om te zwemmen of niet. Een ander systeem van sensoren geeft beschikbare parkeerplaatsen aan voor bestuurders, terwijl sensoren die de groei van het gras in het oog houden de maaifrequentie optimaliseren, twee maatregelen die zowel tijd besparen als het energieverbruik verminderen.

Datameer

Een datameer (‘data lake’) is een centrale opslagplaats voor gegevens uit vele bronnen. Deze gegevens kunnen worden gefilterd of op verschillende manieren worden gecombineerd om te gebruiken voor analytische doeleinden.

Data lake Gemeente Eersel

Dit ecosysteem van sensoren gecombineerd met informatie uit andere bronnen creëert een waardevol ‘data lake’ (datameer, zie definitie) dat kan worden gebruikt voor een scala aan potentiële toepassingen: niet alleen het waarschuwen van ambtenaren voor dringende problemen, maar ook het mogelijk maken van proactieve planning om de kwaliteit van het gemeentelijke leven te verbeteren: optimalisatie van het vermogensbeheer van de gemeente, bezetting van de parkeerplekken, bewaking van het grondwater en verbetering van het onderhoud van de groene ruimte. Indien nodig kunnen nieuwe modules worden toegevoegd dankzij open data of externe leveranciers – in gezondheidszorg, mobiliteit, luchtkwaliteit, enz. – om de gemeente te helpen reageren op de kritieke uitdagingen van vandaag en morgen.

Rotterdam: industrieel 5G-veldlab

In de haven van Rotterdam werkt SPIE samen met een aantal technologiepartners in het grootste industriële 5G-veldlab van Europa. Het doel is het ontwikkelen en testen van op 5G-gebaseerde industriële toepassingen in de reële omgeving van raffinaderijen. Camera’s met een ultrahoge resolutie, aangedreven door 5G, worden gebruikt om pijpleidingen en waterwegen te scannen. De beelden worden vervolgens geanalyseerd met machineleeralgoritmen om gebieden met een hoog risico op corrosie te identificeren voor voorspellend onderhoud.

Een met 5G verbonden mobiele robot wordt getest voor het op afstand inspecteren van gaslekken. Er is ook een ‘slimme helm’ op 5G die onderhoudsmonteurs toegang geven tot meerdere stromen van realtime informatie – waaronder spraak, video met hoge resolutie en ‘augmented reality’ (toegevoegde realiteit) – zodat ze onder begeleiding van deskundigen reparaties kunnen identificeren en uitvoeren. Dit baanbrekende veldlaboratorium biedt klanten en technologiepartners een onschatbare kans om te onderzoeken hoe de enorm toegenomen 5G-netwerkcapaciteit de bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de veiligheid kan verhogen.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.