SPIE ontwerpt, bouwt en valideert cleanrooms. Met slimme datatechnieken monitoren we prestaties en energiegebruik en voorkomen we onderbrekingen door preventief in te grijpen. Dat heeft grote voordelen, schrijft Oscar Arenz, marktmanager Hightech clean industrie bij SPIE.
De Nederlandse markt voor cleanrooms groeit sterk. Vooral de farmaceutische industrie, voedingsmiddelensector en semiconductorindustrie zijn echte groeimarkten. Op de tientallen scienceparken schieten laboratoria als paddenstoelen uit de grond.
Betere cleanrooms door kennisbundeling
Met de sterke stijging van het aantal cleanrooms komen er ook steeds meer nieuwe technieken op de markt. Die technieken zijn er vooral op gericht om het energieverbruik omlaag te krijgen. Want de klimaatbeheersing in cleanrooms is een echte energieslurper. Een significant deel van de productiekosten – soms wel twee derde – gaat op aan stroom om omstandigheden als temperatuur en luchtvochtigheid stabiel en de lucht schoon te houden.
Bij SPIE kennen, beoordelen en gebruiken we die nieuwste technieken. Onze kracht is dat we innovaties slim combineren, om zo het optimale resultaat voor jou als beheerder te bereiken. In ons expertisecentrum in Elst hebben we onze knappe koppen op het gebied van hightech clean bij elkaar gezet. Dat zorgt voor prachtige synergie. Ze leren van elkaar, versterken elkaar en breiden zo hun deskundigheid uit. Zij voeden onze regionale specialisten met hun kennis en kunde. Dankzij deze regionale aanpak met centrale expertise kunnen we de ideale cleanroom bouwen en onderhouden.
Datagedreven werken voorkomt storingen
Hoe bereik je precies zo’n ideale cleanroom? Alles begint met een slim ontwerp. Je moet goed nadenken wáár in je bedrijf je een cleanroom wilt bouwen. Wat is een handige plaats in verband met de logistieke route van processen? Wat is slim voor de techniek? Je wilt zo min mogelijk bekabeling, om energieverlies en het risico op lekkages te beperken. Omdat wij jarenlange ervaring hebben en de verschillende branches goed kennen en begrijpen, kunnen we goed meedenken over locatie, ontwerp en inrichting van je cleanroom.
Onze expertise en betrokkenheid houden niet op als de cleanroom eenmaal opgeleverd en gevalideerd is. We zijn ook specialist in onderhoud en beheer. Daarbij komt een andere kwaliteit van SPIE om de hoek kijken, namelijk het datagedreven werken. Via ons platform PULSE Core monitoren we data van mens, techniek en omgeving 24/7. Problemen zien we direct, bovendien kunnen we mogelijke afwijkingen en gedrag van systemen voorspellen. Daarmee voorkomen we storingen; de cleanroom is dus niet onnodig buiten gebruik. Bovendien verlaagt deze manier van werken onderhoudskosten en energieverbruik.
Kostenverlaging door integrale aanpak
De wereld van cleanrooms boeit me al meer dan 20 jaar. Eind jaren negentig was ik procesengineer. In die functie heb ik cleanrooms en installaties voor de productie van vaccins ontworpen en gevalideerd. Later had ik leidinggevende functies in de procestechniek binnen de farmaceutische en semiconductorindustrie. Mijn passie voor cleanroomtechniek en de vaak complexe productieprocessen is altijd gebleven. Ik ben dan ook trots op de mooie projecten die SPIE bij grote organisaties mag uitvoeren. Dat we deze partijen als klant hebben, heeft alles te maken onze integrale en volledige aanpak. Die aanpak is om meerdere redenen voordelig voor jou als opdrachtgever. Je hebt één aanspreekpunt, één projectmanager. Je hebt dus niet te maken met aparte projectmanagers voor bijvoorbeeld bouw, elektro en werktuigbouw die naar elkaar kunnen wijzen als iets fout gaat. Bovendien bewaken we de prestaties en ondernemen we actie voordat problemen ontstaan. We kennen de systemen en weten wat er gebeuren moet. Dat alles scheelt kosten, tijd en irritaties. Klanten erkennen die meerwaarde. Ze vinden dat we de integrale aanpak goed invullen en waarderen onze pro-activiteit. Dat is mooi om te horen. Wil je de voordelen van samenwerking met SPIE zelf ervaren? Ik kom graag kennismaken.
De wereld van cleanrooms boeit me al meer dan 20 jaar. Mijn passie voor cleanroomtechniek en de vaak complexe productieprocessen is altijd gebleven
Oscar Arenz