Nederland staat voor een grote uitdaging om de gebouwde kunstwerken in de jaren ’50 en ’60 te vervangen. De levensduur van veel objecten nadert zijn einde en daarbij komt dat zij veel meer belast worden dan toen ze vijftig jaar geleden ontworpen en gebouwd werden. Die uitdaging ligt bij Rijkswaterstaat, maar ook bij provincies en gemeenten, die ook dit soort objecten beheren.
Zo ook de provincie Utrecht, die de Eembrug in Baarn onder haar hoede heeft. Het val hiervan was aan vervanging toe en SPIE werd gevraagd om dit voor haar rekening te nemen. Hoewel ook voor SPIE de planning spannend was – het brugval moet voor de winter vervangen zijn – durfde ze het toch aan. In Sliedrecht wordt er nu van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gewerkt aan de bouw van een nieuw brugval voor de Eembrug.
De keuze viel op SPIE vanwege de ervaring met de beweegbare Eembrug en de expertise op dit vlak. De business unit Bruggen, Sluizen en Gemalen doet niets anders dan het ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van natte objecten, maar als er dan een val komt dat precies in het straatje van de mannen uit Sliedrecht past, dan is dat toch wel extra leuk. Jaap Nieuwenhuijsen is een van die mannen uit Sliedrecht die hiermee bezig is: “Dit brugval past precies in onze werkplaats”. Bij SPIE hebben we alles in huis en voor een opdracht als deze is dat erg fijn. We maken het uitvoeringsontwerp en produceren alles zelf. Dat gaat van het staalwerk tot het kotteren (machinaal bewerken om gaten in lijn en in de juiste vorm te krijgen) en conserveren. En als laatste monteren we het nieuwe brugval op locatie. In zo’n geval zouden we er ook nog graag elektro- en/of besturingstechnische werkzaamheden bij doen, maar dat was hier niet nodig.”
Kantelen van brugval
Afgelopen woensdag was een belangrijke dag binnen het project. Het nieuwe brugval werd omhoog gehesen en daarna gekanteld. Deze was op z’n kop gebouwd en door het te kantelen, kan de bovenzijde nu verder afgewerkt worden. “Dan moet je denken aan het afwerken van de laatste puntjes van het staalwerk, de leuningen worden erop gezet, dan wordt-ie gekotterd en als laatste conserveren we het brugval hier. En dan gaat-ie het water op, naar de locatie, waar we in een weekend het oude brugval eruit en het nieuwe erin hijsen. Dan kan er weer 35 jaar probleemloos overheen worden gereden”, vertelt Jaap.
De wissel staat gepland voor het weekend van 14 oktober. Jaap: “We hadden het graag een maand eerder gedaan, maar onder andere vanuit veiligheidsoverwegingen hebben we besloten om iets meer tijd te nemen voor alle werkzaamheden. Het is niet niks wat er in zo’n weekend gebeurt.”
Nieuw bloed
Dat deze klus zo voorspoedig verloopt is voor een groot deel te danken aan de ervaren mensen in de werkplaats. Twee van hen zijn oude rotten in het vak, maar onmisbaar voor het maken van een constructie zoals een brugval. “Zij mogen bijna gaan genieten van hun welverdiende pensioen”, vertelt Jaap. “Dat wordt een gemis voor ons, dus we komen graag in contact met potentiële nieuwe collega’s, die dus dit soort mooie klussen mogen gaan doen!”