SPIE maakt klantbeleving Westfield Mall of the Netherlands compleet

lines-animated
Westfield Mall of the Netherlands

Een ware belevenis, zo zou je Westfield Mall of the Netherlands gerust kunnen noemen. In het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland zijn maar liefst 280 plekken om te shoppen, te eten, te drinken of een film te bekijken in 10 (!) bioscoopzalen. SPIE maakt de beleving voor bezoekers compleet met een netwerk dat signaal geeft op álle plekken in The Mall.

In maart 2021 opende Westfield Mall of the Netherlands eindelijk haar deuren. “Het is een high end winkelcentrum geworden van 117.000 m² groot, zoals je nergens in Nederland ziet. De ervaring voor de klant moest dus ook optimaal zijn. En dan kan een goede internetverbinding tegenwoordig niet ontbreken”, vertelt Ron Veldhoen van SPIE Nederland. “Door het gebruik van beton en warmtewerend glas in het gebouw zou je als bezoeker snel het signaal op je mobiele telefoon kwijt zijn als je naar binnen loopt. SPIE heeft in opdracht van de klant een 5G-ready indoor netwerk gebouwd voor mobiele signalen, waardoor het geen verschil maakt of je binnen of buiten loopt.”

3D-model als basis

Al in de ontwerpfase werd SPIE betrokken. “Op basis van de tekening maakten wij een uniek 3D-model met een schets van de antennes. Hiermee kunnen we voorspellen hoe het antennesignaal door het 7,5 meter hoge gebouw gaat.” Op basis hiervan heeft SPIE een ontwerp gemaakt van een schaalbaar antennesysteem (Distributed Antenna System - DAS) om mobiele signalen door het hele gebouw te verspreiden. Het DAS-systeem maakt gebruik van ICT-bekabelingsinfrastructuur in gebouwen. Hiermee is het mogelijk om te communiceren via T-Mobile, Vodafone en KPN. Veldhoen: “Belangrijk was dat we meerdere diensten konden aansluiten op het DAS. Denk aan het portofoonsignaal voor de beveiliging of facilitaire dienst en ook de C2000-portofoon van hulpdiensten, zoals politie en ambulance. Met de DAS-oplossing van SPIE is álles mogelijk.”

Superslimme rugzakmeting

SPIE bouwde in de Westfield Mall of The Netherlands negen apparatuurruimtes en legde door het hele pand COAX en antennes aan. Het was een klus van formaat om in de afbouwfase – vlak voordat de muren en plafonds dicht gaan - al het werk te doen. Na de bouw heeft SPIE de installatie uitvoerig en op een bijzondere manier getest. Veldhoen: “We hebben een superslimme rugzak met antennes erop. Daarmee lopen we door het pand om in alle hoeken en gaten van het pand de mobiele signalen te meten. Hiermee krijgt de opdrachtgever een compleet beeld van de kwaliteit.”

Kwaliteit is cruciaal

Voor SPIE hield de opdracht niet op na de opening van het grote, luxe winkelcentrum. We staan ook klaar voor service, beheer en onderhoud. Veldhoen: “De ontwikkeling in zo’n groot complex staat nooit stil. Daarom adviseren we onder meer om de rugzakmeting eens per jaar te herhalen. Hiermee ontdekken we tijdig slechte plekken in het signaal. Het verplaatsen van een muurtje kan namelijk al impact hebben op de netwerkkwaliteit. Voor een bezoeker is dat misschien jammer, maar als het gaat om portofoons van de beveiliging of hulpdiensten is het radiosignaal cruciaal.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website