Na een brand in de fabriek van ArcelorMittal moest er in allerijl een nieuw besturingssysteem worden opgetuigd. Alle elektronica en de software waren in vlammen opgegaan, dus de engineers van SPIE moesten helemaal opnieuw beginnen met een ontwerp op maat. In nauwe samenwerking met ArcelorMittal slaagde SPIE erin om de buizenlasmachine vliegensvlug weer aan de gang te krijgen met een uniek en compleet besturingssysteem, inclusief programmatuur.
Op 21 september 2021 sloeg het noodlot toe bij ArcelorMittal in Heijningen. Renier Loos, operationeel directeur van de site, herinnert het zich nog als de dag van gisteren: ‘Een van de twee Spiral Mills die van rollen plaatmetaal grote stalen buizen last, raakte zwaar beschadigd door een brand.’ En dat precies op het moment dat het andere systeem net voor langere tijd uit de running was voor groot onderhoud. ‘Met stoom en kokend water hebben we die weer in elkaar gezet zodat de productie niet helemaal stilviel.’ Na een eerste inventarisatie bleek het grootste deel van de mechanica van de afgebrande machine gelukkig nog te redden. De besturingskasten waren echter totaal verwoest. Het systeem was al een kleine dertig jaar in gebruik en er waren in al die jaren behoorlijk wat modificaties doorgevoerd.
Snel om de tafel
‘Sowieso hadden er componenten in de oude besturingskasten gezeten die niet meer te verkrijgen waren’, aldus Patrick Wouters, projectmanager bij SPIE, die vol trots vertelt hoe hij met zijn collega’s ArcelorMittal razendsnel weer op de rit hielp. Na de brand moest het gehele besturingssysteem volledig opnieuw worden opgebouwd. ‘Er was gelukkig heel veel kennis en knowhow bij ArcelorMittal over de machine. Samen met de operators die de machine dagelijks bedienen, hebben specialisten uit de organisatie uitgebreid omgeschreven wat de buizenlasmachine deed en kon.’ Die input vertaalden de engineers van SPIE naar een functioneel ontwerp van de benodigde besturingskasten. Dit vormde de basis voor de ideale technische oplossing en het hardware- en softwarematige ontwerp, trajecten die SPIE allemaal voor zijn rekening heeft genomen.
Alles uit de kast
Zoals het spreekwoord luidt: een ongeluk komt nooit alleen. Helaas ging dat ook op bij de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem. Het ontwerp- en productieproject liep namelijk parallel aan de periode waarin er wereldwijd allerlei tekorten waren, met name in elektronica. ‘En toen liep er ook nog een boot vast in het Suezkanaal’, verzucht Wouters. De druk op het project begon steeds verder op te lopen omdat ArcelorMittal uiteraard snel weer aan de slag wilde. ‘We hebben alles uit de kast gehaald’, vertelt Wouters. ‘Om te beginnen hebben we de lijst van schaarse componenten drastisch weten in te krimpen door net even andere keuzes te maken in het design. Uiteraard zonder concessies te doen aan de kwaliteit.’ Vervolgens hebben medewerkers van SPIE en ArcelorMittal alle denkbare middelen ingezet om de benodigde componenten bij elkaar te krijgen. ‘Van SPIE-collega’s in Frankrijk, tot de top van ArcelorMittal in India; we hebben niet alleen de gebaande paden gevolgd. Alles om de doorlooptijd zo kort mogelijk te houden.’
Zeer content
SPIE en ArcelorMittal zijn daar wonderwel in geslaagd. Slechts negen maanden na de brand had SPIE niet alleen een nieuw besturingssysteem ontworpen en gebouwd, maar ook de programmatuur geschreven en het systeem volledig in de fabriek in Heijningen geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. ‘Met z’n allen hebben we het maximale eruit gehaald’, zegt een zeer contente Renier Loos.
Bron: Link Magazine
Regio Mid West
Robert Bakker
robert.bakker@spie.com
Regio Oost
Niels Pril
niels.pril@spie.com
Regio Zuid Oost
Paul Albert
paul.albert@spie.com
Regio Zuid West
Maykel van Berkel
maykel.vanberkel@spie.com