Samen op weg naar hogere snelheden

ProRail kiest voor T-Systems en SPIE voor de realisatie van haar nieuwe datacenter

SPIE datacenter
lines-animated

Spoorwegbeheerder ProRail is verantwoordelijk voor het gehele spoorwegnet van Nederland vanaf de aanleg tot het onderhoud, beheer en de veiligheid. ProRail verbindt, verbetert en verduurzaamt en is daardoor continu in ontwikkeling. Zo hebben zij SPIE en T-Systems als specialisten in de digitale dienstverlening ingeschakeld om een nieuw datacenter in te richten. SPIE mocht hierin een voorstel uitwerken voor de aanleg van de bekabelingsinfrastructuur, waarbij het beheer bij T-Systems komt te liggen. De sleutel tot succes was een goede samenwerking vanaf de eerste fase in het project.

Groei in vraag naar datacenters

De bedrijfskritische systemen en andere applicaties van ProRail zijn momenteel ondergebracht in zogeheten ‘nationale datacenters’. De spoorbeheerder voorziet echter een groei in de vraag naar datacentercapaciteit, mede door ontwikkelingen zoals de transitie naar het nieuwe European Rail Traffic Management System (ERTMS) en de opmars van Internet of Things. ProRail werkte al eerder samen met SPIE voor een aantal kleinere projecten, waaronder de testomgeving in het Railcenter. Voor dit datacenter project is T-Systems een samenwerking met SPIE aangegaan en zijn nieuwe datacenters onder regie van T-Systems door SPIE ingericht.

Project fase 1

Het team van SPIE was hierin betrokken was bij het ontwerp van infrastructurele bekabeling, de keuze van het concept, de bijbehorende materialen en de praktische toepasbaarheid in het datacenter. Er is gekozen voor:

  • MultiMode OM5 MPO bekabeling van Systimax een merk van CommScope;
  • SingleMode TeraSPEED op basis van MPO koppelvlak;
  • U/UTP Cat6a bekabeling van Systimax;
  • Certificering van CommScope met 25 jaar protocolgarantie;
  • ODF (Optical Distribution Frame) van CommScope;
  • Voor imVision droeg SPIE de zorg voor de levering, de installatie en de implementatie.

Met de imVision-oplossing kunnen IT’ers in real-time informatie bekijken over de volledige kabelcircuits tijdens verplaatsingen, toevoegingen en veranderingen, door gebruik te maken van de ‘trace while you patch’-voorziening. Technici en beheerders kunnen daardoor vanaf een centrale locatie de snelheid en de accuratesse verbeteren van alle verbindingen tussen apparatuur zoals computers, servers, draadloze toegangspunten, IP-telefoons, IP-camera’s, netwerkprinters, beheerde switches en power distribution units (PDU’s).

Project fase 2

Vervolgens heeft SPIE, via T-Systems, de opdracht ontvangen voor de levering en installatie van materialen en de implementatie voor de ICT omgeving in het nieuwe datacenter van ProRail. Aansluitend heeft SPIE de netwerkapparatuur verhuisd, geïnstalleerd en gepatcht. In 2020 is dit datacenter uitgebreid voor de GSM-Rail omgeving van ProRail. Vanwege de succesvolle uitrol en de kennis van de betreffende locatie heeft SPIE ook hiervoor de opdracht mogen ontvangen. De oplevering heeft inmiddels succesvol plaatsgevonden.

Uitdagingen

Voornamelijk in fase 1 was de planning uitdagend. Dit kwam doordat het zowel maatwerk betrof als ook een volledig nieuw concept voor ProRail, maar dankzij dynamische samenwerking is in de ontwerpfase voor elk component een weldoordachte keuze gemaakt. Gedurende de uitvoering kwamen er wijzigingen op het ontwerp, die SPIE heeft kunnen inpassen in de uitvoering. Doordat alle partijen al in een vroeg stadium betrokken waren en uitstekend samenwerkten, was iedereen goed op elkaar ingespeeld tijdens de uitvoering en implementatie on site. Dankzij de opgedane ervaring, goede samenwerking en communicatie in fase 1, kon project fase 2 ook direct resulteren in een tijdige en succesvolle oplevering.

Een goede samenwerking

John van de Langkruis, Ketenbeheer Housing ProRail kijkt tevreden terug op dit project: “De samenwerking was gewoon leuk en goed tussen SPIE, T-Systems en ProRail. We hebben samen een blauwdruk neergezet die verder binnen ProRail-ICT zal worden uitgedragen.”

Ook René Heins, T-Systems Account Manager voor ProRail is te spreken over het partnership: “De samenwerking in dit eco-systeem is ons goed bevallen. Met de specifieke kennis van SPIE gecombineerd met onze innovatieve projecten en diensten kunnen we dit soort datacenter projecten stabiel, veilig en betrouwbaar uitvoeren voor onze klant ProRail.”

Datacenter diensten en oplossingen

SPIE heeft jarenlange kennis en ervaring met datacenters en heeft gediplomeerde specialisten in huis die een IT-omgeving naar wens kunnen ontwerpen, inrichten, onderhouden en beheren. Benieuwd wat wij kunnen betekenen? Lees meer over onze datacenter activiteiten.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.