Diepgaande data-analyse leidt tot aanzienlijke storingsreductie

lines-animated
FC SPIE

Op een van de grootste productielocaties van een zuivelfabrikant worden hoogwaardige kindervoeding en kindervoedingsingrediënten van de allerbeste kwaliteit geproduceerd. In dit productieproces kwamen echter nog regelmatig storingen voor. SPIE dook in de historie van het onderhoudssysteem om storingen bij de bron aan te pakken en het onderhoudsproces optimaal in te richten.

Storingen in het productieproces

Het kritische productieproces van de zuivelproducent kwam regelmatig ongepland stil te staan als gevolg van storingen. Dit bracht onvoorziene kosten met zich mee en tegelijkertijd raakte het reguliere onderhoudsproces verstoord. De oorzaak bleef vaak onduidelijk en stoornissen werden aan de oppervlakte opgelost om in ieder geval het productieproces snel op gang te krijgen. In een ideale productieomgeving voorkom je echter zoveel mogelijk verstoringen en richt je het onderhoud zo efficiënt mogelijk in. Het Maintenance Solutions team van SPIE kreeg daarom de opdracht om tot de kern van het probleem te komen en een duurzame en passende oplossing te bieden.

Onderzoek naar kansen en verbeterpotentieel

Om de omvang van probleem in kaart te brengen en een inschatting te krijgen van te behalen besparingen en/of uptime, werd eerst in samenwerking met de producent een oriënterend onderzoek gedaan. Hierin kwam naar voren dat er €900.000 aan verlieskosten verloren gingen als gevolg van onnodige stilstand en storingsreparaties. De kosten zaten vooral in de voorbereiding, uitvoering en materiaal van het correctief onderhoud. Met andere woorden, door de storingsproblemen bij de bron aan te pakken, was de grootste kostenbesparing te behalen.

Analyse van het onderhoudsbeheersysteem

De gegevens die in een onderhoudsbeheersysteem worden verzameld, kunnen van grote waarde zijn als deze op de juiste manier worden geïnterpreteerd en geanalyseerd. Een ervaren Maintenance Engineer van SPIE voerde daarom een diepgaande data-analyse uit. Hierin kwam al snel naar voren dat een aanzienlijk deel van de stilstanden correleren met verstoringen aan de afdichtingen. De onderhoudsspecialisten van SPIE gingen aan tafel met het productieteam en de leveranciers van de seals (afdichtingen) om dit verder te onderzoeken. De zogenaamde bad actors bleken uitgedroogde seals te zijn. De uitdroging werd veroorzaakt door de oververhitting die ontstond wanneer de centrifugaalpompen doordraaien zonder vloeistoftoevoer.

Toegevoegde waarde

Ook bij deze zuivelproducent laten we zien hoe onze onderhoudsspecialisten waarde toevoegen. Onze uitvoerige analyse heeft geleid tot een simpel te implementeren verbetertraject met grote impact. Dit is Maintain 2 Improve.

Maintain2improve
Maintain2improve

Aanzienlijke besparing

Nu de oorzaak bekend was, konden in samenwerking met de technische dienst van de zuilvelfabrikant gerichte aanpassingen worden gedaan in de programmering van het (onderhouds)proces. Er is vanaf nu altijd vloeistof aanwezig bij draaiende pompen, drooglopen is niet meer mogelijk. Uiteindelijk levert dit een jaarlijkse besparing van €300.000 op.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.