Lieve Declercq: "Trots op installatiesector"

Lieve Declercq
lines-animated

Nederland heeft een grote uitdaging als het gaat om de energietransitie. Iedereen wil op dit moment versnellen: TenneT, Rijkswaterstaat, de provincies, industriële bedrijven. Vanuit SPIE hebben we de belofte gedaan voldoende capaciteit én competentie te leveren voor die uitdaging. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt dwingt het ons veel aandacht te besteden aan interne opleiding, aan innovatie via het vereenvoudigen van processen en aan het data-gedreven werken.

Efficiënt samenwerken

Verduurzamen, digitaliseren en standaardiseren van data gaan hand in hand. Ook opdrachtgevers realiseren het belang van analyseren en voorspellen voordat we een opdracht fysiek uitvoeren. Vroeger trokken onze installateurs er ongeveer 400.000 keer per jaar op uit om storingen in het land op te lossen. Nu analyseren ze eerst wat er aan de hand is en hoeven ze nog maar 44.000 keer op pad. Dat scheelt, en dat allemaal dankzij de digitale beschikbaarheid van data. We maken hierbij dankbaar gebruik van de ETIM Standaard waardoor we snel en makkplijk productgegevens kunnen zoeken en de DICO Standaard, die het mogelijk maakt de data op uniforme wijze uit te wisselen.

Storingen voorkomen met analyseren

In de infrastructuur en industrie hebben we nog regelmatig te maken met verouderde installaties. Er is onvoldoende geld en tijd om alles helemaal te vernieuwen, dus we moeten renoveren en slimmer instandhouden. Om dat efficiënt te doen, analyseren we op basis van tekeningen en data wat er moet gebeuren, wat uitgesteld kan worden of wat we juist versneld gaan aanpakken. Op het Noord zeekanaal monitort SPIE het energieverbruik van gemalen. Onlangs werd er een structureel hoger energieverbruik ontdekt in een van de lagers van een gemaalpomp. In overleg met Rijkswaterstaat hebben we dat verder onderzocht en zagen we dat een lager kapot was. Door vroegtijdig ingrijpen konden we een serieuze storing voorkomen.

CSRD

Bij SPIE zijn we verder volop bezig met het verzamelen van data voor de Europese CSRD-wet geving. Van onze klanten en leveranciers krijgen

we allerlei verzoeken om informatie, en wij vragen hun ook weer om informatie. Hoeveel CO wordt er bespaard door het uitvoeren van het werk? Wat doen we als organisatie zelf aan het verminderen van uitstoot, bijvoorbeeld door zonnepanelen op onze eigen locaties of een elektrisch wagenpark. Het betreft ook vragen over of we beboet worden voor het schenden van mensrechten, of wat we doen aan diversiteit. We zijn nu bezig te bepalen over welke van de 1.400 mogelijke datapunten we moeten rapporteren.

digiDeal

Er ontstaat een wirwar van vragen die bedrijven elkaar stellen. Het zou efficiënter zijn als Technische Unie of Rexel in één keer een groot deel van die informatie op een uniforme manier beschikbaar stellen. Dat op het moment van aanschaf van een installatie meteen alle duurzame informatie erover in het ERP systeem komt. Wat dat betreft is het mooi dat digiGO en Ketenstandaard samen met de markt een digiDeal CSRD ontwikkelen. Daar ben ik erg voor, het is veel duidelijker en efficiënter om dit soort data op een uniforme manier in de keten te delen.

Installatiesector essentiële schakel

Dat de installatiesector een essentiële schakel is voor de wereld waarin we wonen, werken en leven komt nu meer dan ooit naar voren. De klant en de markt waarderen onze belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Dat is een ontwikkeling waar we trots op kunnen zijn!

Lieve Declercq, CEO SPIE Nederland

Bron: Installatie Totaal

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.