SPIE zorgt voor verantwoord werken met een exoskelet

exoskelet
lines-animated

Verantwoord en gezond werken is voortdurend in beweging. En de techniek levert hier met de ontwikkeling van nieuwe hulpmiddelen een belangrijke bijdrage aan. Dat geldt zeker voor het exoskelet Skelex 360, een relatief nieuw persoonlijk hulpmiddel dat met name gebruikt kan worden bij bovenhandse werkzaamheden.

Hoe werkt het? Waar liggen de kansen en wat zijn de beperkingen? En hoe draagt het exoskelet bij aan verantwoord en gezond werken? SPIE heeft samen met ArboTechniek gewerkt aan een uniek pilotproject bij de unit Fire Protection & Security om antwoord te geven op deze vragen. Hierbij is het exoskelet uitvoerig getest tijdens de installatie van sprinklers.

Een exoskelet is een op het oog futuristisch instrument dat met simpele veren en bandjes ervoor zorgt dat bepaalde spiergroepen worden ontlast. Je kan je werkzaamheden dus langer volhouden zonder overbelast te raken. Ook zorgt het voor een vermindering van preventieve klachten, je spieren raken immers minder snel uitgeput. Het exoskelet wordt al veel gebruikt in de automotive industrie, bij langdurig repetitieve handelingen.

SPIE Fire Protection & Security heeft samen met ArboTechniek een pilot uitgevoerd om uit te zoeken hoe dit exoskelet het doet in de praktijk. Monteurs vulden na de werkzaamheden een vragenlijst in. Hoe comfortabel zit het? Heb je genoeg bewegingsvrijheid? Welke werkzaamheden worden makkelijker? Welke lastiger? Deze vragen zijn vergeleken met hun ervaringen zónder het exoskelet.

Een gemengde groep van 9 monteurs heeft de Skelex 360 getest; sommigen hebben het ook meerdere dagen aangehad. Mensen die normaliter snel klachten krijgen merkten een heel sterk verschil.

Dit exoskelet is voor iedereen een goede aanwinst. Voor mensen met klachten is het een curatief hulpmiddel op het moment zelf en voor gezonde mensen kan het als preventief hulpmiddel dienen. Beter voorkomen dan genezen, toch? Het gebruik van het exoskelet kan het ziekteverzuim sterk laten dalen.

De pilot met het exoskelet is een unieke samenwerking tussen installatiebedrijven, brancheorganisaties, de ontwikkelaar, een ergonoom en zorgverzekeraars. Laatstgenoemde heeft zelfs de aanschaf van één Skelex 360 vergoed. Het exoskelet bij SPIE Fire Protection & Security zal dus gebruikt blijven worden! Er wordt onderzocht exoskeletten verder te brengen bij SPIE.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.