Servicemonteurs op pad met elektrische vrachtfietsen

Elektrische bakfiets
lines-animated

Een groen wagenpark kan de CO₂-footprint aanzienlijk verkleinen. Met die gedachte sloegen SPIE en Bereikbaar Haaglanden en Rijnland de handen ineen om de mogelijkheden met duurzaam vervoer te verkennen. Het werd een pilot met een vrachtfiets. We hebben het dan over een elektrische fiets met een ruime bak waarin alle benodigde gereedschap en materialen vervoerd kunnen worden. Het resultaat? Het bevalt zo goed, er wordt er een aangeschaft!

“Een van onze klanten is de Technische Universiteit in Delft,” vertelt Timo van Drenth, contractmanager bij SPIE. “Daar zijn we verantwoordelijk voor het installatietechnisch en bouwkundig onderhoud aan diverse gebouwen. De TU Delft heeft een duidelijke visie op duurzaamheid en verwacht dat ook van de partijen waarmee ze samenwerkt. Daarom hebben we meegedaan met een pilot van Bereikbaar Haaglanden en Rijnland waarin we ruim 4 weken een vrachtfiets van Urban Arrow, een Urban Cargo XL, te leen hebben gekregen om uit te proberen. Dat is heel goed bevallen. Een van onze medewerkers heeft geen rijbewijs, maar kon nu met deze Cargo wel zelfstandig werken op de Campus. Het is ongelofelijk wat er allemaal in zo’n vrachtfiets past. De ervaringen waren zo positief dat we nu zelf een cargo bike gaan aanschaffen. Een iets kleiner model dan die we hebben uitgeprobeerd, want ook die is nog groot genoeg voor het werk dat we doen.”

Ontbreken parkeerproblemen met vrachtfiets

Bij de TU Campus heb je verschillende gebouwen, dicht bij elkaar in een wijk én is het terrein autoluw. Van Drenth: “Dan is zo’n vrachtfiets ideaal. Geen parkeerproblemen en je kunt de fiets dichtbij de gebouwen plaatsen waardoor je minder hoeft te sjouwen en efficiënt aan de slag kunt. In onze regio hebben we nog een drietal klanten met een vergelijkbare omgeving waar we aan het verkennen zijn of de inzet van de bakfiets goed past. Wel merken we dat het nog wat overtuigingskracht kost bij een aantal collega’s, die al sinds jaar en dag beschikken over een servicebus, om hen om te krijgen naar het dagelijks gebruik van een bakfiets of vergelijkbaar bij onze klanten. Maar met een goed gesprek, komen we er altijd uit.

Vergroenen wagenpark

Van Drenth: “We zijn van oorsprong een Frans bedrijf dat 120 jaar geleden is opgericht en inmiddels is uitgegroeid tot 800 vestigingen wereldwijd met ruim 45.000 medewerkers. De vrachtfiets past heel goed in onze bedrijfsvisie op duurzaamheid. Klanten vragen steeds vaker of en wat je doet op het gebied van duurzaamheid. En overheden in Nederland en Europa dwingen het steeds meer af. Vanuit SPIE zien we het niet alleen als een plicht maar is het ook onze drive om onze CO₂-uitstoot te verminderen. In het woon-werkverkeer en bij onze zakelijke ritten is daar veel winst op te behalen. De eerst stap is al gezet en dat was het inzichtelijk maken van het aantal ritten, welke vervoermiddelen en wat er te besparen is. Nu geven we daar invulling aan door ons wagenpark te vergroenen. Uiteindelijk willen we dat ons wagenpark voor een derde uit elektrische voertuigen bestaat. Daarnaast overwegen we de aanschaf van e-bikes voor zakelijke ritten. Zo dragen we als SPIE bij om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.