SPIE beheert, controleert en ontzorgt

Peter Boer
lines-animated

Van het controleren van ventilatiesystemen op onderwijslocaties tot het volledige beheer van een nieuw distributiecentrum van Amazon: SPIE, de internationale onderneming gespecialiseerd in installatietechniek, verlegt voortdurend haar grenzen. Waarom? Omdat de klant daarom vraagt. En omdat SPIE simpelweg in heel veel dingen goed is. Commercieel manager Peter Boer haalt bescheiden glimlachend zijn schouders op, maar steekt zijn trots toch niet onder stoelen of banken. “Ik heb het al vaker gezegd: wij doen wat nodig is. Dat weten onze klanten, wij zorgen voor oplossingen.”

Sinds de ontdekking van het coronavirus in ventilatiesystemen, is het coronacircus op onder andere scholen volledig losgebarsten: álle ventilatiesystemen op onderwijslocaties moeten gecontroleerd worden. Een monsterklus waar SPIE zich met volle overgave op heeft gestort. “De overheid heeft besloten dat het nodig is, wij zijn het daar roerend mee eens. Iedere organisatie in Nederland zou zijn ventilatiesystemen moeten laten controleren. Ventilatie is hét antwoord op de vraag hoe je virussen een stille dood kunt laten sterven.” Een aantal scholen was zo wijs om in de zomervakantie SPIE al in te schakelen. “Naast het reguliere onderhoud, dat wij natuurlijk prima tegelijkertijd met de ventilatiecontroles kunnen doen. Wij combineren dat zoveel mogelijk. We hebben onze handen er vol aan, maar roepen voortdurend iedereen op zich te melden: dan komen we met z’n allen des te sneller van het coronavirus af. Daar willen wij best een heleboel stappen extra voor zetten.”

Alles op orde: ontzettend belangrijk

Overal moeten inspecties gedaan worden, maar lang niet overal is de noodzaak daarvan volledig doorgedrongen. “Ik houd mijn hart vast als bedrijven zo meteen werknemers toch langzamerhand weer naar kantoor laten komen. Ja, het kost geld. Maar wat kost het als je het niet doet? Al jaren voeren we een discussie over het goed onderhouden van klimaat- en ventilatiesystemen. Echt: het verdient zichzelf terug. In geld, maar in dit extreme jaar ook in gezondheid.” Met lede ogen ziet Boer dat om kosten te besparen filters van systemen in bedrijven en zelfs zorginstellingen en verpleeghuizen, minder vaak vervangen worden dan nodig is. “Onvoorstelbaar en onverantwoord. Kortgeleden was ik in een huurpand, dat door een bedrijf werd gehuurd van een vastgoedondernemer. Deze ondernemer is eigenaar en dus verantwoordelijk voor alle installaties in het gebouw. Wij mogen daar nu aan de slag om de onder andere de koeling op orde te krijgen. Daar ben ik dan ontzettend blij mee: het is gewoon heel belangrijk.”

De commercieel manager snapt heel goed dat veel bedrijven het moeilijk hebben. Eerlijk is eerlijk: SPIE merkt de gevolgen van de coronacrisis zelf ook. “Wij hebben bijvoorbeeld mensen uit onze industrietak nu op andere locaties aan het werk. We weten wat het is om te roeien met de riemen die we hebben en kunnen dan ook heel ver meedenken met ondernemers. Hoe de situatie zich verder ontwikkelt weet niemand, maar met een beetje goede wil – en de juiste maatregelen – draait de economie volgend jaar weer op volle toeren. Daar moeten we met z’n allen wel wat voor doen.”

Warme relaties

Het meedenken met klanten gaat bij SPIE heel ver. “Wij zijn allang zoveel meer dan installateur. Door te sturen op techniek en verduurzaming kunnen wij bij onze klanten aan tafel zitten als adviseur en (sparring)partner”, aldus Boer. “Mensen weten daardoor dat ze ons ook vragen kunnen stellen die niet direct gaan over installatie en onderhoud.” Met de TU Delft heeft SPIE zo’n warme relatie. En nee, dat gaat niet alleen over het onderhoud van het klimaatsysteem… “Ook ander onderhoud, het verzorgen van LED-verlichting en vele andere klussen nemen wij voor onze rekening. Omdat de Universiteit weet dat ze ons daar gerust om kunnen vragen.” Het Rijksvastgoedbedrijf weet dat inmiddels ook: SPIE gaat – samen met verlichtingsspecialist en partner GreenFox – in vele overheidsgebouwen aan de slag met duurzame verlichting. “Ook met de gemeenten sluiten we graag dergelijke overeenkomsten af. Zo hebben we met de gemeente Amsterdam een onderhoudscontract en met de gemeente Leiden een technisch beheercontract, beide recent afgesloten. De komende jaren gaan we álles wat in hun gebouwen aan techniek te vinden is, onderhouden. Denk aan klimaatsystemen, elektrische installaties, ontruimingsinstallaties… Maar ook bijvoorbeeld toegangscontroles. Wij ontzorgen hen op technisch gebied volledig.”

Duizend Scholen Project

We noemden GreenFox al, en eerder ook al scholen in Nederland, maar SPIE heeft met deze twee nóg een bijzondere band, vertelt Boer. “Met het Duizend Scholen Project zorgen we voor gratis LED-verlichting. Scholen hoeven zelf niet te investeren in de aanschaf van duurzame verlichting, maar betalen een deel van de energie die zij hierdoor besparen, terug aan ons. Wij kunnen dit doen vanwege ons samenwerkingsverband met een groot bedrijf in elektronica en een investeringsmaatschappij die scholen ook van laptops voorziet. ‘Light as a service’ noemen we het wanneer we met een dergelijke constructie scholen – maar ook andere organisaties! – van duurzame verlichting voorzien, zonder dat daarvoor in één keer een bedrag op tafel hoeft te worden gelegd.”

Amazon

Grote en mooie projecten, maar de partnerrelatie waar SPIE aan bouwt met Amazon, wordt misschien nog wel groter. “Amazon is bijna klaar met de bouw van een distributiecentrum (dc) in Nederland. Voor dit enorme dc regelen wij werkelijk alles: niet alleen de technische installaties en het onderhoud, maar ook bijvoorbeeld de groenvoorziening, schoonmaak en afvalinzameling. Je kunt het zo gek niet bedenken, of wij doen het. Omdat Amazon het prettig vindt dit bij één partij neer te leggen”, aldus Boer. Niet zomaar een partij: SPIE is net als Amazon een internationale organisatie en dat schept kansen en mogelijkheden voor de toekomst. “Door veel meer dan installatie en onderhoud aan te bieden, creëren wij echt meerwaarde. Zo kunnen we elkaar versterken.” Het is een nieuw concept, dat SPIE steeds overtuigender in de markt zet: totaalbeheer. “Totaal tevreden, daar gaan we continu voor”, grapt Boer. Maar dit is wel waar het om gaat: het complete plaatje. SPIE kijkt en werkt daarbij over grenzen heen, maar hoopt hier in Nederland toch vooral het meest gezonde plaatje voor elkaar te krijgen. “Laat ons al die ventilatiesystemen controleren. Tevreden? Kijken we dan wat we verder voor elkaar kunnen betekenen. We moeten elkaar een beetje goed en gezond dit jaar door helpen. Daar gaan we voor, en het liefst samen.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.