Met data-analyse kun je veel bereiken in Food & Beverage

lines-animated
data

Producenten in Food & Beverage kunnen hun processen verbeteren door effectief gebruik te maken van data. Tegelijk valt er op het gebied van verduurzaming veel winst te halen. Henk Lier legt in zijn blog uit hoe dit werkt.

Food & Beverage is best een conservatieve industrie. En toch: als er één sector is die continu vernieuwt, dan is het Food & Beverage. De veranderende wens van de consument is een belangrijke aanjager voor innovatie. Als consumenten zijn we bewuster bezig met voeding en gezondheid. We willen meer en meer gemak en kiezen steeds vaker voor lokale, gezonde en vegetarische producten. Ook weten we graag waar ons voedsel vandaan komt en stellen we hoge eisen aan voedselveiligheid en duurzaamheid. Volop dynamiek dus. Daarom vind ik het een boeiende bedrijfstak. Bij een vorige werkgever was ik bijna 11 jaar in deze branche actief. Alle kennis en ervaring die ik daar opdeed, zetten we nu met ons team bij SPIE in om producenten vooruit te helpen.

Efficiënt produceren met hulp van data

Voor producenten is het niet alleen de uitdaging om consumenten aan zich te blijven binden, maar ook om efficiënt te produceren. Automatisering en digitalisering bieden daarvoor de oplossing. Automatisering is nodig om op de juiste schaal tegen zo laag mogelijke kosten te kunnen produceren. En door te digitaliseren kun je data effectief verwerken om productieprocessen te optimaliseren. Met SPIE boeken we daarmee heel mooie resultaten.

Neem een diervoederproducent. Diervoeding bestaat uit 9 basisproducten. Om de gewenste voedingswaarde te krijgen, kun je die in verschillende hoeveelheden met elkaar mengen. Meerdere recepten leiden dus tot hetzelfde resultaat. Dat is interessant, omdat de prijzen van de basisproducten fluctueren. Soja kan bijvoorbeeld duurder worden, terwijl mais in prijs daalt. Door alle data van prijzen en benodigde hoeveelheden per recept geautomatiseerd met elkaar te combineren, kan de fabrikant het goedkoopste recept kiezen. Mét behoud van de voedingswaarde. Ook bij het onderhoud aan apparaten en installaties kun je met data veel voordeel bereiken. Nu worden onderdelen vaak nog preventief vervangen: als de levensduur bijvoorbeeld 10 jaar is, wordt er na 9 jaar voor de zekerheid een nieuw onderdeel ingezet. Maar door naar de data te kijken, kun je nauwkeurig beoordelen wanneer een onderdeel écht aan vervanging toe is. Daarmee kun je kosten besparen, ook al omdat je onnodige stilstand van de machine voorkomt.

Voor producenten is het niet alleen de uitdaging om consumenten aan zich te blijven binden, maar ook om efficiënt te produceren.

Henk Lier

Henk Lier SPIE

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.