Lieve Declercq: Steunmaatregelen missen flexibiliteit

Aanwezig in de radio uitzending ‘De Ochtendspits’ van BNR

Lieve Declercq
lines-animated

Lieve Declercq, CEO van installatiebedrijf Spie Nederland, is kritisch op de steunmaatregelen van het kabinet. Ze mist flexibiliteit. Omdat de installatiebranche mensen niet tijdelijk werkloos kan maken en het UWV heel rigide is, is het lastiger dan in andere Europese landen om mensen te ondersteunen.

Declercq is niet erg te spreken over de nieuwste steunmaatregelen, waarin onder meer de ontslagboete is afgeschaft. ‘Zelf had ik liever een flexibeler vorm van een deeltijd-WW gehad. Tijdelijk salarissen laten subsidiëren is één ding, maar ik kijk naar de veel langere termijn; techniek blijft een heel belangrijk onderdeel, we blijven tekort houden aan mensen. Ik had veel liever een systeem gehad waarin ik mensen had kunnen omscholen en sneller had kunnen schakelen.’

Een grote coalitie van brancheorganisaties pleit voor de invoering van een ‘Deel- en Omscholings-NOW’. De nieuwe regelingen moeten werknemers in staat stellen om de tijd die ze niet kunnen werken te besteden aan bijscholing (Deel-NOW) of omscholing (Omscholings-NOW). Lees hier meer.

Haar eigen bedrijf redt het wel, verwacht Declercq. Infra- en energietransitie-klussen gaan gewoon door, ook al zijn ze duurder door de coronamaatregelen. In de retail is geen cent meer te verdienen en ook in de exportindustrie en de petrochemie ligt het werk volledig stil, terwijl de gezondheidszorg wel juist wel volop werk biedt. Kortom: hoe nieuwer, groener en digitaler, hoe beter, en andersom.

De export heeft last van de maatregelen, en de olie-industrie lijdt enorm onder de lage olieprijs. De laat-cyclische bouwsector viel In april de omzetdaling nog wel mee, maar Declercq bereidt zich voor op een hele spaarzame winter omdat daar de lasten pas gevoeld worden als alles weer opstart. De orders uit het pre-corona stammen worden nu effectief uitgewerkt. Maar de cashflow zal niet meteen weer zo groot zijn dat de orderboeken weer volledig worden aangevuld.

Het jaar begon nog met een rijk gevulde orderportefeuille, maar die droogt in rap tempo op, zegt Declercq. ‘We maken een plan, dat kostenbesparingen inhoudt en mogelijk ook kijken of je het met minder mensen moet doen. We hebben altijd al een hele flexibele schil gehad, die is al behoorlijk verminderd. Ook willen we interne mobiliteit stimuleren, al is dat niet altijd even makkelijk. We willen onder meer mensen overplaatsen van de retail naar de gezondheidszorg.’

Bron: BNR

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.