Creëer overzicht met verplichte EED Energie-audit

lines-animated
EED door Gijs

Veel organisaties moeten vóór eind 2020 de EED Energie-audit uitvoeren. Deze uitgebreide energiescan is een ‘moetje’, maar met de juiste uitvoering is het ook een ideale basis voor de verduurzaming van gebouwen. Gijs van Heijster, consultant Energie & Duurzaamheid, legt uit waarom.

Vroeger wilden de meeste gebouweigenaren en -beheerders alleen aan de minimale eisen voor duurzaamheid voldoen. Nu zie ik steeds vaker dat een gezond en duurzaam gebouw de norm wordt. De EED is een minimale wettelijke eis, die in eerste instantie weinig te maken heeft met duurzame ambities. Maar met maatwerk kunnen we voor klanten veel meer uit deze scan halen. Met onze hulp voldoe je aan de wettelijke eis én krijg je de meest nuttige input voor de verduurzaming van je gebouwen.

Maatwerk voor elk gebouw

Momenteel voeren mijn collega’s en ik de EED-scan uit voor beheerders van zorglocaties en kantoorgebouwen. Hoe ziet zo’n scan er in de praktijk uit? We voeren eerst een verkenningsgesprek. Daarna brengen we het energieverbruik in kaart én hoe dat verbruik is te verminderen. Met welke maatregelen energieverbruik is te verminderen varieert per gebouw. Er zijn natuurlijk de verplichte erkende maatregelen zoals isolatie van leidingen en appendages, aanwezigheidsdetectie, LED-verlichting en kloktijden. Daarnaast zijn er heel specifieke maatregelen zoals gebruik van warmte uit processen en serverruimtes of CO2-gestuurde ventilatie voor bepaalde ruimtes.

Welke keuze je ook maakt, we verwerken deze in een routekaart passend bij jullie huidige organisatie- of bedrijfsdoelstellingen.

Gijs van Heijster

Gijs SPIE EED

Keuzes na de scan

Ook bij het vervolgtraject van de EED zijn mijn collega’s en ik betrokken. De scan geeft onze klanten namelijk een mooi totaaloverzicht van alle mogelijke energiebesparende maatregelen. Zowel de verplichte maatregelen met een korte terugverdientijd, als die met een terugverdientijd langer dan vijf jaar. Het overzicht van al die mogelijke maatregelen is een heel goede basis voor een verbeterplan. Ná de scan kun je namelijk kiezen of je alleen de verplichte maatregelen inplant, of dat je ook de andere opties overweegt.

Van scan naar routekaart

Welke keuze je ook maakt, we verwerken deze in een routekaart passend bij jullie huidige organisatie- of bedrijfsdoelstellingen. Ik merk dat veel van mijn klanten veel houvast hebben aan die routekaart. Daarin definiëren we namelijk overzichtelijk hoe hun eigen doelstellingen voor duurzaamheid zijn te behalen. En we begeleiden bij het maken van de juiste keuzes. De gekozen verduurzamingsopties verwerken we heel concreet in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP). En zo leidt de verplichte EED-scan vaak tot maatwerk en integratie van de gekozen oplossingen in een update van het MJOP. Volledig volgens de wensen en doelstellingen van onze klant. Een mooi voorbeeld van EcoScan en EcoRoadmap van onze Ecolution aanpak.

Kies voor een alternatief

Er is nóg een manier om verder te gaan dan de minimale wettelijke eisen van de EED-scan. Naast de EED heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) namelijk veertien alternatieve keurmerken en certificeringen goedgekeurd. Bij meerdere van die alternatieven helpen we ook bij de certificering of de invulling. Zo begeleiden we klanten bij hun BREEAM-in-use certificering en bij de invulling van de CO2-Reductietool Zorg. Een ander goed voorbeeld is een zorginstelling die we helpen om hun Milieuthermometer Zorg van Zilver op te krikken naar Goud. Dit laat maar zien: de EED is in veel gevallen het begin van een verduurzamingsslag op maat.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website