Circulariteit: wat is het en hoe begin je eraan?

Linda
lines-animated

Je wist vast al dat de overheid streeft naar een volledig circulaire economie in 2050. En misschien ook dat we in 2030 al halverwege moeten zijn. Maar heb je ook helder wat dat precies inhoudt, circulariteit? En welke oplossingen er zijn om als bedrijf circulair te gaan werken? Rob Daams, senior consultant Verduurzaming, legt het je uit in deze blog.

De bouw van een toekomstig businessmodel

Of het nou om chips, accu’s, smartphones, windmolens of zonnepanelen gaat: de productie ervan neemt gigantisch toe. En daarmee ook de vraag naar neodymium, indium, nikkel, lithium, kobalt en tientallen andere grondstoffen. Want die zijn nodig voor de fabricage. Grondstoffen raken op, bovendien kan de mijnbouw de groeiende vraag niet aan. Tijd dus om circulaire keuzes te maken. Het is meteen een mooie kans om onderscheidend in de markt te zijn en een toekomstbestendig businessmodel te bouwen. Maar waar begin je?

Allerlei vormen van circulariteit

Concreet betekent een circulaire economie dat we gebruikte materialen en producten zoveel mogelijk hergebruiken en weinig of geen nieuwe grondstoffen gebruiken. Dat kan op meerdere manieren. Je kunt bestaande producten bijvoorbeeld op een andere plek opnieuw gebruiken. Denk aan hout en stenen uit een gebouw dat platgaat. Kapotte apparaten kun je repareren in plaats van afdanken. Je kunt producten opknappen om de levensduur te verlengen. Aanpassen aan nieuwe behoeftes. Of de basisstoffen eruit halen en deze opnieuw gebruiken bij de fabricage van nieuwe producten.

Van koop naar (her)gebruik

Een circulaire economie betekent ook iets voor de ontwikkelaars van nieuwe producten. Zij moeten apparaten zodanig ontwerpen en ontwikkelen, dat ze het lang volhouden, makkelijk te repareren zijn en dat materialen eenvoudig terug te winnen zijn als het product niet langer bruikbaar is. Dat laatste gaat makkelijker als het product bij de oorspronkelijke fabrikant terugkomt. Een laptopproducent kan werkende onderdelen van een kapot exemplaar prima gebruiken in een nieuw apparaat. Met Product-as-a-Service spelen fabrikanten daarop in. Je neemt een abonnement op het product of huurt het en na afloop geef je het terug. Dit kan al met veel producten, zoals keukens, fietsen, auto’s en witgoed. Ook in de bouw zien we dit model steeds vaker, bijvoorbeeld bij verlichting, warmte- en koudeopslag en gevels.

Vanaf het prille begin begeleiden we je om je ambities te bepalen en de juiste stappen te zetten; met onze Ecolution-aanpak bieden we een totaaloplossing van advies tot en met prestatiegarantie.

Rob Daams

Rob Daams

Totaaloplossing met prestatiegarantie

Voor veel bedrijven is de wereld van verduurzaming en circulariteit vaak nog onbekend. Daarom helpen mijn collega’s en ik van SPIE je hier graag bij. We doen dat met een integrale benadering. Vanaf het prille begin begeleiden we je om je ambities te bepalen en de juiste stappen te zetten; met onze Ecolution-aanpak bieden we een totaaloplossing van advies tot en met prestatiegarantie. Daarbij nemen we altijd de mogelijkheden op het gebied van circulariteit mee. Denk aan het gebruik van duurzame materialen en modulaire systemen die makkelijk uit te breiden te zijn. Maar zeker ook aan Product-as-a-Service. Samen beoordelen we of het interessant voor je is om bijvoorbeeld een installatie te huren of te leasen. Het aanbod op dit gebied willen we graag laten groeien, dus we dagen producenten uit om hun diensten en producten als Product-as-a-Service aan te bieden.

Laat je inspireren door mooie voorbeelden

Een mooi model om inzicht te krijgen in alle circulaire mogelijkheden is de R-ladder. Die bestaat uit tien R’s. Elke R benoemt een aparte mogelijkheid voor een circulaire keuze in de waardeketen van een product: refuse, rethink, reduce, re-use, repair, refurbish, remanufacture, repurpose, recycle en recover. Wij hanteren dit model in onze adviezen. In komende blogs praten we je bij over telkens één van deze R’s. Collega’s vertellen hoe zij met die R concreet aan de slag zijn gegaan bij een bedrijf en wat dit opgeleverd heeft. Goede praktijkvoorbeelden helpen om de circulaire economie een duw in de goede richting te geven. Hopelijk inspireren ze jou ook!

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.