Building-as-a-Service (BaaS) trend in de retailbranche

lines-animated
Adriaan Eveleens

Adriaans Eveleens is operationeel manager bij SPIE Nederland en begeeft zich voornamelijk tussen klanten in de retailbranche. Dat doet hij al zijn hele werkzame leven en nu 5 jaar bij de Business Unit Retail van SPIE in Nieuwkuijk. Hij noemt zichzelf naast retailkenner, ook wel een installatiespecialist. Met zijn kennis adviseert hij vastgoedeigenaren door het hele land.

“De snelheid van retail wordt hoger en hoger. Het verloop van met name huurders in de non-food Retail van winkelruimtes gaat stevig omhoog; het lijken wel pop-up-achtige concepten. Huurders zitten drie, maximaal vier jaar in een pand, maken in die jaren een goede omzet en dan vertrekken ze weer. Frustrerend voor vastgoedeigenaren die hun panden gewoon verhuurd willen hebben en het liefst alleen de aansluiting van het energiebedrijf willen regelen. Maar… dat gaat veranderen.

Je ziet een beweging op gang komen dat huurders niet meer willen investeren in, bijvoorbeeld, een installatie. En dus blijft het pand leeg staan. Eigenaren denken nu steeds vaker: “Ik moet het zo inrichten dat mijn pand interessant is voor korte huurders, die elkaar gemakkelijk op kunnen volgen.” En dus investeert hij in een flexibele installatie, die slechts met een kleine technische aanpassing geschikt is voor een volgende huurder met een ander winkelconcept. De onderdelen kunnen zelfs hergebruikt worden op een andere locatie. Het gebouw heeft dan een servicegraad waarmee je de gebruiker optimaal kunt bedienen. Dat is BaaS ten top.

“Als BaaS ergens goed kan aanslaan dan is het in de retail.”

Voor mijn werk bij SPIE betekent het dat we veel meer contact hebben met vastgoedeigenaren. We schuiven op in de keten en creëren aan de voorkant een betere locatie voor de huurder. Wij zorgen voor een flexibele oplossingen, van de engineering tot en met de installatie en het beheer en onderhoud ervan. En doordat wij alle disciplines in huis hebben (elektrotechniek, klimaat, sprinkler, inbraak, brandmeld, camera) kunnen we het zo ontwerpen om het zo gemakkelijk mogelijk te maken om flexibel te verhuren.

Naast flexibiliteit en circulariteit richt een verhuurder zich ook steeds vaker op monitoring. Wanneer je verhuurt aan partij A en vervolgens aan partij B kan het energieverbruik totaal anders zijn. Bijvoorbeeld met PULSE Core. PULSE Core is dé Building Operating Solution ontwikkeld met de nieuwste integrale inzichten. PULSE Core wordt dankzij machine learning en Artificial Intelligence elke dag slimmer, beter en waardevoller voor beheerders, eigenaren en bovenal gebruikers. Hiermee bieden wij een platform waarbij de verhuurder op afstand kan monitoren wat er in zijn pand gebeurt. Energieverbruik is een ding, maar denk ook eens aan klimaat, bewegingen of aantal bezoekers en hun looproutes. Kortom, als BaaS ergens goed kan aanslaan, dan is het wel in de retail.”

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.