Thom Oosterbos meet zich met de Europese top in de Elektrotechniek

lines-animated
Thom Oosterbos in actie

De 21-jarige elektromonteur Thom Oosterbos uit Roosendaal is 12e geworden op de Europese kampioenschappen elektrotechniek. Oosterbos is Nederlands MBO-kampioen in zijn vakgebied. Samen met andere Nederlandse kampioenen uit verschillende beroepsgroepen, is hij voor Nederland uitgekomen op de EuroSkills Gdansk 2023, het Europees kampioenschap voor jonge professionals in Polen. 

De finalisten voor de vakwedstrijd ‘Electrical Installations’ hebben zich met elkaar gemeten in een reeks opdrachten die ze afgelopen week, van woensdag tot en met vrijdag, hebben uitgevoerd. De projecten vereisen complexe technische kennis en capaciteiten die de jongeren leren tijdens hun studie en hun opleiding op de werkplek.

Leerwerktraject

Oosterbos heeft die kennis en vaardigheden opgedaan in West-Brabant waar hij naar school gaat op Curio in Breda en een leerwerktraject volgt bij opleidingsbedrijf IW Brabant-Zeeland en leerbedrijf SPIE Nederland. Zo’n BBL-opleiding, ofwel een ‘beroepsbegeleidende leerweg’, is een onderwijsprogramma waarbij studenten zowel in de praktijk werken als in de klas leren. Ze leren een vak in een betaalde baan waarin ze praktische ervaring opdoen, afgewisseld met periodes van theoretisch vakonderwijs.

Tijdens de achtste editie van het tweejaarlijkse EuroSkills toernooi hebben de beste 600 deelnemers uit nationale toernooien in 32 verschillende Europese landen het tegen elkaar opgenomen in een strijd om punten. Op het toernooi worden competities gehouden in 43 vaardigheden uit een breed scala aan mbo-beroepen, variërend van elektronica en ICT tot sanitaire- en verwarmingstechniek, plaatwerk, bloemisterij, hospitality en het kappersvak.

Vakjury

Tijdens de competitie worden de finalisten door een vakjury beoordeeld op verschillende aspecten van het werk. Daarbij wordt veel gewicht gegeven aan snelheid en zorgvuldigheid. Maar ook aspecten als werkorganisatie, communicatieve en persoonlijke vaardigheden, probleemoplossend vermogen en flexibiliteit worden door de jury meegewogen in de eindbeoordeling.

 

Bron: IW Nederland

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.