Slimme technologie voor het ziekenhuis van de toekomst

ben alen
lines-animated

Zorgvastgoed beheren en onderhouden is een vak apart. Continuïteit en veiligheid zijn er letterlijk van levensbelang. Maar we gaan vérder dan dat: met slimme technologie zetten we de extra stap naar duurzame en gezonde gebouwen. Ben Alen, onze manager Healthcare, vertelt hoe.

Zorginstellingen worden door de coronapandemie flink op de proef gesteld. Onder hoge druk zijn er soms snelle aanpassingen en uitbreidingen nodig in het zorgvastgoed. De lat ligt daarbij hoog, en dat ook nog eens met allerlei beperkende maatregelen. Met recht een proeve van bekwaamheid voor onze technici. Ik denk dan aan de collega’s die in het Leids Universitair Medisch Centrum op een afdeling voor coronapatiënten onderhoud uitvoerden aan luchtbehandelingskasten. Dat was wel even nieuw, maar met de juiste veiligheidsmaatregelen was de klus alsnog snel geklaard. Of neem het Haaglanden Medisch Centrum waar we in vijf weken een speciale IC voor coronapatiënten hebben ingericht, getest en opgeleverd.

Op beide plekken leverden we maatwerk met een belangrijke overeenkomst: de zorg ging onverstoord door. Geen patiënt of medewerker had last van de werkzaamheden. De continuïteit en veiligheid waren altijd gewaarborgd, zelfs in de extra drukke coronatijd.

Flexibel ombouwen en aanpassen

Snel aanpassen, opschalen, uitbreiden – flexibiliteit is voor zorgvastgoed een absolute must, óók zonder pandemie. De behoefte aan zorg verandert, en daarmee ook de gewenste indeling van zorggebouwen. Ik zie dat volop terug in ons werk. Spreekkamers ombouwen tot een CT-ruimte? Geen probleem. Dankzij nauwe samenwerking met leveranciers van medische appratuur, vinden we altijd de slimste weg. Zo installeerden we recent een MRI-scanner in Ziekenhuis Gelderse Vallei door de gevel deels open te breken. Zo kon de installatie snel, secuur en veilig plaatsvinden, terwijl alle zorg in het ziekenhuis gewoon doorliep.

Snel aanpassen, opschalen, uitbreiden – flexibiliteit is voor zorgvastgoed een absolute must

Ben Alen

Ben Alen

Duurzaam in gebruik én kosten

Naast flexibel moet zorgvastgoed ook duurzaam worden en betaalbaar blijven. De belangrijkste investering doet een ziekenhuis nu eenmaal in de medische zorg. Onze duurzaamheidsexpert begeleiden gebouwbeheerders daarom van visie tot uitvoering en monitoring. Door de verduurzaming slim te verwerken in het meerjarenonderhoudsplan benutten we natuurlijke vervangingsmomenten om energiezuinige aanpassingen te doen. Door ver vooruit te plannen, zijn er geen financiële verrassingen. Zo gaat het geld zoveel mogelijk naar waar het nodig is: de zorg zelf.

Grip en inzicht dankzij data

In een ‘smart building’ komen veiligheid, continuïteit, flexibiliteit, duurzaamheid en comfort allemaal samen. De sleutel hiervoor is een digitaal en datagedreven beheer. Met ons analyseplatform PULSE Core – eventueel in combinatie met sensortechnologie – leren we het pand door en door kennen. We leggen digitaal de vinger aan de pols van het gebouw en verzamelen data over alles, van de bezettingsgraad van spreekkamers en het functioneren van installaties tot het aantal bewegingen van de liften. Analyse van die data levert waardevol inzicht op en maakt voorspelbaar onderhoud mogelijk. Zo voorkomen we dat installaties uitvallen of storingen optreden. En intern technisch personeel spelen we vrij voor andere belangrijke taken. Ook wordt zichtbaar welke ruimtes onbenut blijven en anders – en kostenbesparend – kunnen worden ingezet.

Ziekenhuis van de toekomst

Alles wat ik hierboven omschrijf, is de opmaat naar een zorggebouw waarin niet alleen wordt gezorgd, maar dat zélf ook steeds meer de bezoekers ‘verzorgt’. Bij aankomst krijgen zij een plekje op de parkeerplaats toegewezen. In het gebouw zelf vinden bezoekers moeiteloos de weg, bijvoorbeeld via een interactieve app. En in de wachtkamer staat de koffie of thee al klaar. Kortom: het slimme gebouw werkt samen met het zorgpersoneel, én met steeds slimmere medische apparatuur, om patiënten en bezoekers een zo comfortabel en gezond mogelijk verblijf te bieden. Ook zónder pandemie is dat een heel mooi perspectief voor elke zorgvastgoedbeheerder.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.