Innovatie volgens Lieve Declercq:

'Wij willen bijdragen aan een toekomstbestendig Nederland'

lines-animated
Lieve Declercq

Het is een activiteit die is opgestegen uit de diepte van de SPIE-organisatie: Greenfox. “Een van onze medewerkers kwam in contact met een ondernemer die een technisch en sociaal innovatief concept had uitgewerkt. Het idee was om energiezuinige ledverlichting te laten plaatsen door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat concept hebben wij geïntroduceerd als Greenfox. Het concept draait goed en biedt aan tientallen mensen werkgelegenheid.”

Greenfox is ook een vorm van succesvolle innovatie waar bij SPIE ruimte voor is, wil Declercq maar zeggen. “Bij ons strekt innovatie verder dan wat daar meestal onder wordt verstaan. Natuurlijk innoveren we ook op het gebied van systemen, technieken en werkwijzen. Maar wij bieden onze medewerkers de ruimte om op alle terreinen met vernieuwende voorstellen te komen. Onze mensen zijn gepassioneerd en echte doeners die boordevol ideeën zitten. Niet alle ideeën ontstijgen het hobbystadium, maar vaak genoeg komen er mooie en bijzondere innovaties uit voort die niet zelden leiden tot een succesvolle businesscase.”

Toonaangevend

Met de overname van Strukton-dochter Worksphere in 2022 is SPIE in Nederland met ruim 7.000 medewerkers toonaangevend op het gebied van installatietechniek, bij uitstek een sector waar innovatie vanouds hoog op de agenda staat. Logisch dus, dat innovatie voor SPIE een speerpunt is.

“We steken al twintig jaar veel energie in innovatie. We doen dat heel gestructureerd, van plan tot project. Onze organisatie is erop ingericht. Met het programma Aantoonbaar Groen trainen we medewerkers en managers in het zoeken naar duurzame innovaties. Onze businessunits hebben innovatiemanagers die ideeën vanuit hun vestiging aandragen en inbrengen in een innovatieoverleg. Daaruit kiezen we per jaar een aantal thema’s, zoals decentrale energievoorziening, waterstof en communicatienetwerken. Die thema’s werken we uit in pilots en proefprojecten.”

Strategische thema’s

Daarnaast formuleert SPIE steeds voor periodes van drie jaar vier strategische, richtinggevende thema’s. Voor de komende periode zijn dat energietransitie, digitale transformatie, duurzaamheid en cybersecurity. Met name die laatste discipline – cybersecurity – is volgens Declercq een nog vrijwel onontgonnen gebied. “De beveiliging van onze ICT-systemen hebben we in Nederland aardig voor elkaar. Maar in de beveiliging van de operationele systemen in de industrie, infra en gebouwen – de kasten langs de weg die onze vitale infrastructuur aansturen – is nog een wereld te winnen.” De gestructureerde aanpak van SPIE resulteert steevast in nieuwe, innovatieve toepassingen. Zoals een pilot met decentrale energievoorziening in samenwerking met het ministerie van Defensie. “Voor een kazerne in Utrecht werken we aan een systeem voor het opwekken en opslaan van energie uit zonnepanelen, windmolens en afvalstromen. De aldus opgewekte elektriciteit wordt gebruikt voor verlichting en verwarming, maar ook voor het opladen van elektrische voertuigen. Het grote voordeel van een dergelijk systeem is dat het onafhankelijk van het grid functioneert. Dat maakt het ook bijzonder geschikt om bijvoorbeeld bedrijventerreinen zelfstandig van energie te voorzien.”

Innovatie vraagt financiële speelruimte. Je moet als organisatie echt leren om die te nemen

De kleine marges waarmee ook de installatiebranche kampt, maken het niet altijd even makkelijk innovaties te ontwikkelen, te testen en te implementeren, aldus Declercq. “Innovatie vraagt financiële speelruimte. Je moet als organisatie echt leren om die te nemen. Daar zijn we de laatste vijf jaar steeds beter in geworden.”

Alle beetjes helpen en innovatie kan goed in kleine stapjes, zegt Declercq. Maar om de wezenlijke innovaties te kunnen ontwikkelen die nodig zijn om Nederland en Europa toekomstbestendig te maken, zijn echt langetermijnprojecten nodig, zegt ze. “Zoals het streven van de EU om de uitstoot van CO2 in 2030 met 55 procent te verminderen en van Europa in 2050 een volledig klimaatneutraal continent te maken. Wij zijn, samen met netbeheerder TenneT, voor elf jaar verbonden aan dat project. Kijk, dan kún je wat. We hebben speciaal voor dit project mensen aangenomen.”

TKI Bouw en Techniek

SPIE is voorts betrokken bij het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Bouw en Techniek waarin toonaangevende Nederlandse techniek- en bouwbedrijven en kennisinstituten werken aan een CO2-vrije bebouwde omgeving in 2050 met behulp van technische en bouwkundige innovaties. Lieve Declercq: “60 procent van de nieuwe technieken die hiervoor worden ontwikkeld, heeft betrekking op civiele constructies en het gebruik van innovatieve bouwmethoden en -materialen, zoals CO2-vrij beton. Maar daarnaast is innovatie van technische systemen onmisbaar om de doelstellingen van TKI Bouw en Techniek te realiseren. Cybersecurity en digitalisering zullen daarbij een belangrijke rol spelen. En daar zijn wij nou net heel erg goed in. Wij willen en kunnen bijdragen aan een toekomstbestendig Nederland.”

 

BRON: Cobouw

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.