Meer vrouwen in de techniek

lines-animated
Vrouwen in de techniek

Diversiteit in personeel en meer vrouwen in de techniek. Wensen die als normaal worden beschouwd, maar die in de praktijk nog geen gemeengoed zijn. Nederland zit in de achterhoede van Europa als het gaat om genderdiversiteit binnen technische bedrijven. Technisch vrouwelijk personeel aantrekken en behouden vraagt om meer aandacht.

Bij SPIE, een internationaal multitechnisch dienstverlener met in Nederland ongeveer vijfduizend werknemers, is 9% vrouw. Deze vrouwen werken overal binnen de organisatie: van monteur tot directeur. Sinds 2016 wordt er gericht beleid op gevoerd om vrouwelijke sollicitanten binnen te halen. Er zijn dan ook verschillende maatregelen genomen om als technisch bedrijf meer (gender)diversiteit te realiseren. Deze maatregelen kan uw organisatie ook inzetten voor een meer divers personeelsbestand.

Ontwikkelpotentieel

Om het aantal vrouwen in de techniek te vergroten, kunt u vaak meer doen dan gedacht. Kijk bijvoorbeeld naar iemands talent en ontwikkelpotentieel, in plaats van naar technische ervaring en het cv. Selecteer kandidaten op basis van competenties en selecteer ‘neutraal’ via de digitale weg. Via games of online simulaties laat u de computer selecteren. Hiermee verkleint u de kans op discriminatie aanzienlijk. U kijkt zo naar talent en laat u niet leiden door associaties of vooroordelen. Iedere kandidaat verdient een gelijke behandeling. Neem daarvoor als uitgangspunt dat geen enkele functie alleen voor een man of vrouw geschikt is. Iedereen met de juiste instelling is welkom. Dit betekent dat u verder kijkt dan het arbeidsverleden. Hobby’s of interesses kunnen ook aantonen of iemand ergens gevoel of talent voor heeft. Een belangrijk aandachtspunt in de techniek is ook dat te weinig meiden kiezen voor een technische mbo-opleiding. Door deel te nemen aan Girlsday en Spiegelbeeld (zie vhto.nl) kunt u deze jonge doelgroep enthousiasmeren.

Diversiteitsplatform

Een goede balans tussen mannen en vrouwen kan de productiviteit en creativiteit op de werkvloer verhogen, essentieel dus dat diversiteit op elk niveau plaatsvindt. Maak dit zichtbaar. Ook in het management moeten vrouwen goed vertegenwoordigd zijn. Dit goede voorbeeld sijpelt dan ook door in de rest van de organisatie. Om dit te bereiken moet uw HR-afdeling het selectieproces anders inrichten, onder meer door recruiters aan te nemen die extra gericht zijn op gespreksvoering. Of door een vrouwelijke directeur aan te stellen die diversiteit in een versnelling krijgt. Een andere praktijktip: richt een diversiteitsplatform op, zodat u dit thema in uw organisatie een vaste plek geeft. Neem het programma So’SPIE Ladies. Dit internationale netwerkplatform wil gelijkheid tussen mannen en vrouwen vergroten en zo bijdragen aan de carrièreontwikkeling van vrouwen en de aantrekkelijkheid van de werkgever.

Mentorprogramma

Als u meer vrouwen wilt aantrekken, moet u ook zorgen dat u het voor hen aantrekkelijk(er) maakt om voor uw organisatie te werken. Regel dat ze eenvoudig gebruik kunnen maken van flexibiliteit in de (secundaire) arbeidsvoorwaarden. Denk aan tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Kijk bijvoorbeeld hoe u het combineren van werk en gezin kunt vergemakkelijken via parttime werken binnen schooluren. Verder draagt steun via mentorprogramma’s bij aan behoud van (vrouwelijk) talent. U geeft werknemers zo de kans om met een ervaren expert regelmatig van gedachten te wisselen over werk, wensen en ambities.

Inspiratie

Tot slot: laat in uw werving zien wat u doet om vrouwen te werven én te behouden. U kunt inspiratie opdoen bij vrouwelijke collega’s. Waarop zouden ze reageren? Wat spreekt ze aan in een vacature? Welke faciliteiten en mogelijkheden zijn belangrijk? Neem nog eens het functieprofiel onder de loep. Is er voor een functie per se een technische achtergrond nodig of juist bepaalde sociale skills? Kijk hierbij weer vooral naar talent, capaciteit en motivatie en creëer voor vrouwen aansprekende gelegenheden om een uitdagende nieuwe carrièrestap te zetten.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website