Menu Search

8,4% van de bijna 4.500 medewerkers van SPIE in Nederland is vrouw. Dat is weinig. Het is een speerpunt voor SPIE om daar een beter evenwicht in te brengen. Een goede balans tussen mannen en vrouwen verhoogt namelijk de productiviteit en creativiteit op de werkvloer. So’ SPIE Ladies is een netwerkplatform dat als doelstelling heeft om de professionele gelijkheid tussen mannen en vrouwen te vergroten, om een betere ontwikkeling van de carrières van vrouwen mede mogelijk te maken en om de aantrekkelijkheid van SPIE als werkgever te verbeteren. Het netwerk houdt zich bezig met de positie en situatie, maar ook met de mindset van vrouwen en mannen binnen onze organisatie.

Waarom heeft SPIE een vrouwennetwerk nodig?

Om te spiegelen. De wereld om ons heen verandert, waarmee ook de arbeids- en afzetmarkt. Wij willen blijven passen bij onze toekomstige werknemers en onze klanten. Een heel groot deel van ons vakmanschap bij SPIE heeft te maken met nauwkeurig en creatief zijn, met calculeren en oplossingen bedenken. Dat kunnen vrouwen net zo goed als mannen en dat blijkt ook wel uit de toenemende vrouwelijke beslissingsnemers en gemengde teams in het bedrijfsleven/in onze branche. Het vrouwennetwerk van SPIE wil stereotypering tegengaan en iedereen zich thuis laten voelen bij SPIE. Maar we willen vooral van elkaar leren, elkaar stimuleren en verbeteren.

SPIE neemt jaarlijks deel aan initiatieven van VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes en vrouwen in bèta en techniek. Te weinig meiden kiezen voor een technische mbo-opleiding. Door deel te nemen aan de landelijke Girlsday en Spiegelbeeld, hopen wij deze jonge doelgroep te enthousiasmeren. Het imago van technische beroepen moet worden verbeterd en daarvoor moeten we de mindset veranderen. Onze vrouwelijke directeur Lieve Declercq maakt zich hard voor meer vrouwen bij SPIE. Zij stimuleert de medewerkers om vooral hun vrouwen, dochters, nichtjes aan te moedigen voor techniek te kiezen. Want één ding is zeker: je hebt er een baan voor het leven.

Wat doet So’ SPIE Ladies om dit te bereiken?

So’ SPIE Ladies heeft in 2017 een knallende aftrap gekend tijdens het EK vrouwenvoetbal. Dit succesvolle evenement kreeg een vervolg met een ontmoeting met de vrouwelijke studentes (en hopelijk toekomstige werkneemsters) van Chemisch dispuut Leiden, een netwerkdate met een mannelijke collega en een workshop Stratego voor vrouwen.

De hoge opkomst en de herkenbaarheid van het platform laat zien dat de erkenning van de veranderende rol voor vrouwen binnen SPIE er wel degelijk is. Maar de branche, en zo ook SPIE, heeft zeker nog een weg te gaan. Daar dragen de ladies van SPIE maar al te graag aan bij!

Wil je meer weten?

Neem dan contact op met Davina Jawad-Cowan

+31 (0)6 12 76 14 79 davina.jawad(at)spie.com