Busbar systemen

Oplossing voor netcongestie

lines-animated
Busbar

De aanleg van zonne- en windparken ligt regelmatig stil of kan niet adequaat en snel op het energienet worden aangesloten. SPIE zorgt samen met haar partners dat het project terug in beweging komt en realiseert de netaansluiting vanuit het energiepark. Vaak ligt het probleem bij een tekort aan lokale netcapaciteit. In dat geval bestaat er een kans om het energiepark direct aan de elektriciteitscentrale te koppelen. De groene stroom belast het net dan op een kostenefficiënte manier en er is geen aparte netverbinding meer nodig. Deze oplossing voor netcongestie levert zowel technische als economische voordelen op.

Directe aansluiting met busbar systeem

Met een speciaal ontwikkelde kortsluitingsvaste ‘busbar’- koppeling is het mogelijk om grote hoeveelheden groen opgewekte stroom direct in te voeden op de centrale. Enige voorwaarde is dat het zonne- of windpark dicht in de buurt van de centrale ligt of gebouwd kan worden. We vullen hiervoor het gehele traject in van engineering, productie, montage, testen en in bedrijf stellen. Dit doen we met eigen vakmensen en middelen voor zowel onze eigen, maar ook externe busbar systemen. Het hele project wordt begeleidt door ons, waardoor de lijnen kort zijn en er snel geschakeld kan worden wat tot efficiëntie verhoging en kosten effectiviteit leidt.

SPIE busbar
SPIE busbarsystemen

Werking en voordelen van de busbar-koppeling

In een elektriciteitscentrale met bijvoorbeeld een maximaal vermogen van circa 420 Megawatt (MW) zijn alle distributiecomponenten, waaronder de nettransformator, afgestemd op dat vermogen. Op het moment dat van dit vermogen 140 MW aan zonne-energie wordt toegevoegd, hoeft deze centrale zelf dus nog maar 280 MW aan elektriciteit op te wekken uit gas of kolen. Dit bespaart brandstof en uitstoot. Op het moment dat de zoninstraling of het windvermogen (deels) zou wegvallen, kan de centrale dit ‘gat’ aan vermogen snel en eenvoudig aanvullen. De opregelgradiënt van zo’n eenheid ligt gemiddeld tussen de 40 en 60 MW/min en compenseert gemakkelijk het wegvallen van zon of wind. Een kolencentrale verandert in principe naar een hybride centrale. Bijkomende voordelen van een hybride oplossing als deze zijn een aanzienlijke reductie van de inkoppelingskosten, fosiele brandsloffen, CO₂ en besparingen op onderhoud aan de roterende assets vanwege een mindere belasting.

Onze projecten

Bekijk alle berichten

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website

Ik heb het Privacy statement van SPIE gelezen en ga ermee akkoord dat er contact met mij kan worden opgenomen.