In februari 2016 kondigde Ed Walters, projectleider bij VPK Packaging, bij projectleider van SPIE, William van Ooijen, aan dat er nieuwe machines besteld waren. Dit was het startschot van de voorbereiding van een half jaar. In september ging men van start. “En toen kwam alles op ons af”, begint Ed zijn verhaal. “We hadden de tijd duidelijk verkeerd ingeschat en met een planning die niet bleek te kloppen, was er in te korte tijd te veel te doen.” Van SPIE werd verwacht dat zij alles op elektrotechnisch gebied zou doen, ook voor de traverse wagens in de fabriek die voor het transport van het karton zorgen en een deel van het stoomproces van één van de nieuwe machines. Dat leek in eerste instantie ‘handjeswerk’. Dat bleek anders. Ed: “De manier van projectmanagement en de grote cultuurverschillen verbruikten meer tijd dan was voorzien en daarom hebben we na 2,5 week de planning totaal omgegooid. We zijn opgeschakeld naar een tweeploegendienst en hebben de bezetting verdubbeld. Er werd 7 dagen per week in 2 ploegen keihard gewerkt. We hebben de vertraging tot 4 weken weten te beperken.”
Uiteindelijk kreeg SPIE een belangrijk aandeel in de engineering, de bevoedingen en de algehele installatie. “VPK regelde via het nutsbedrijf een trafo en SPIE zorgde voor het traject van trafo naar machine. We hadden veel extra mensen nodig, maar het was moeilijk om aan bekwaam en betrouwbaar personeel te komen. De productie van VPK moest gewoon door blijven gaan. Gelukkig waren de oude machines er nog en konden die door draaien terwijl de nieuwe werden opgebouwd”, vertelt William.
De machines draaien inmiddels allemaal. SPIE is nog altijd de vaste partner voor alle voorkomende werkzaamheden op elektrotechnisch gebied. Onlangs werden ook camera’s en een glasvezelnetwerk geplaatst. Leuke bijkomstigheid is dat de Business Unit van SPIE Numac Maintenance bij VPK verantwoordelijk is voor de werktuigbouwkudige werkzaamheden.