Menu Search

Home Projecten Schouder aan schouder, verdieping per verdieping

Schouder aan schouder, verdieping per verdieping

In de Willemswerf, het iconische gebouw aan de Maas in Rotterdam, werkt SPIE-collega Aldo Cafferata al een aantal jaren aan de vernieuwing van het interieur. Hoewel het werk achter de schermen lijkt te gebeuren, kunnen de verhuurders niet zonder. Samen met een vast team van monteurs is SPIE, in opdracht van J.P. van Eesteren, verantwoordelijk voor de zogenaamde E-werkzaamheden.

De E staat voor elektrotechnisch. Dat is in de installatiebranche een breed begrip. “Voor ons betekent het hier de werkzaamheden vanuit de basisinstallatie”, licht Aldo toe. “Als we aan een nieuwe verdieping beginnen, starten we met het veiligstellen van de bestaande installatie, zodat de overige huurders geen overlast ondervinden. Vanuit daar wordt de nieuwe installatie opgebouwd. De uitdaging is dat de overige verdiepingen volledig inbedrijf zijn en dat we dus maar tot het begin van de kantoordag (+/- 08:30 uur) de werkzaamheden uit kunnen voeren die geluidsoverlast veroorzaken. Dit vraagt om een nauwkeurige planning en goede afspraken met het bouwteam.”

A.S.R. Real Estate, de eigenaar van de Willemswerf, heeft de verbouwingen uit handen gegeven aan hoofdaannemer J.P. van Eesteren. Deze koos voor SPIE en Strukton als onderaannemers. Willem Groenendijk, uitvoerder van J.P. van Eesteren: “Toen we aan dit project begonnen werkten we nog met Imtech. Toen Imtech failliet ging hebben we niet lang hoeven twijfelen om het team, dat onder de vlag van SPIE kwam te hangen, bij het project aangesloten te houden. Het gaat immers om de mensen.”

Precies dat laatste is sprekend in de samenwerking tussen A.S.R., J.P. van Eesteren, Strukton en SPIE. Aldo: “De communicatie verloopt soepel, de lijntjes zijn kort en als er problemen zijn, denken we meteen in oplossingen.” “Het vertrouwen is er om ieder zijn werk te laten doen in de wetenschap dat iedereen zijn uiterste best doet”, vult Willem aan. Een jaarlijks etentje is het bewijs van de fijne samenwerking tussen alle partijen.

Afhankelijk van het aantal projecten lopen er dagelijks 2 tot 4 monteurs van SPIE door de Willemswerf, dat uit 18 kantoorlagen, 4 parkeerlagen, een technische laag en de begane grond bestaat. Dit zijn eigenlijk altijd dezelfde monteurs, die het pand inmiddels door en door kennen. Aldo is officieel werkvoorbereider, maar wordt door projectmanager Ron Noordsij opgeleid/begeleid tot projectcoördinator. “Inmiddels begeleid ik de projecten hier van A tot Z”, zegt Aldo.

De 12e

Tijdens een rondleiding over de 12e verdieping, die voor het einde van het jaar moet worden opgeleverd, wordt duidelijk wat die E-werkzaamheden nog meer betekenen. Aldo: “Je ziet de ledverlichting in de lifthal dat één geheel vormt met het spanplafond, de bewegingssensoren en designverlichting in de toiletten, de rookmelders en vluchtwegaanduidingen aan de plafonds, nieuwe verdeelkasten in de schachten, wandgoten met daarin de benodigde voorzieningen en toegangscontrole dat is allemaal ons werk. We lopen bijvoorbeeld ook de elektrische zonweringen na en vervangen de schakelingen indien nodig.”

Op deze 12e verdieping zien we ook de aandacht voor veiligheid. Er staat een groot bord met waarschuwingen en benodigde PGB’s. “We vinden elkaar in deze samenwerking ook op het gebied van veiligheid”, vertelt Aldo. “Dat is het allerbelangrijkste. We houden regelmatig toolboxen, zowel vanuit J.P. van Eesteren als vanuit SPIE.”

Met nog zo’n vijf verdiepingen en de parkeerlagen te gaan, loopt de samenwerking tussen deze partners nog wel even door. Dat vindt niemand erg: “Het is gewoon superleuk om hier te werken!”

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Ron Noordsij

+31 (0)6 531 388 48 ron.noordsij(at)spie.com