Menu Search

Home Projecten Optimale resourceplanning bij machinebouwer Rimas

Optimale resourceplanning bij machinebouwer Rimas

Verantwoorde kostenreductie op arbeidsflexibilisatie

RIMAS Assembly Technology is een internationaal opererend bedrijf en levert onderdelen, gereedschappen, machines en turnkey lijnen voor productassemblage en LEAN productie. RIMAS heeft wereldwijd machines en lijnen ontwikkeld en geïnstalleerd, voor de elektronica- en semiconductorindustrie, de automotive- en luchtvaartsector, de solarindustrie en diverse andere industrieën. RIMAS, opgericht in 1995, levert profielsystemen, turnkey oplossingen, inclusief transfersystemen, robotsystemen, automatisering, werktafels, machineafschermingen en opslagfaciliteiten. Daarnaast is RIMAS Assembly Technology handelspartner van Bosch Rexroth voor de verkoop van het Bosch Rexroth montageprogramma. RIMAS staat bekend om haar snelle en accurate levering en hoge kennisniveau. Een sterk fluctuerende orderstroom is hier kenmerkend.

Vraagstelling

De leverbetrouwbaarheid is zeer belangrijk. RIMAS heeft daarom ook de personele vaste bezetting daarop afgestemd. Voor projecten heeft RIMAS het strategisch besluit genomen de personele bezetting van project tot project te berekenen en extern in te lenen door middel van een vaste flexpool. Het is van belang om met een vaste groep in de flexpool te blijven werken, zodat er snel kan worden opgestart en daarmee de oplevertijd en opleverkwaliteit is geborgd. In 2014 en 2015 had RIMAS een project voor ASML, waarin extra bepalingen waren opgenomen met betrekking tot zuiverheid, betrouwbaarheid en maatvoering, in verband met het opleveren van producten in een cleanroom.

Oplossing
In samenwerking met SPIE Planatec is intensief gekeken naar profielen van medewerkers die in de vaste pool zouden komen. Belangrijk aspect hierbij was dat de monteurs samen een goed team konden vormen, waarbij flexibiliteit een belangrijk uitgangspunt was. Deze monteurs hebben vervolgens eerst een briefing gehad over de extra bepalingen, met de daarbij behorende strenge protocollen, die ASML heeft gesteld aan de producten.

Resultaat

De gekozen aanpak heeft ertoe geleid dat er een pool van vaste SPIE Planatec medewerkers is ontstaan die direct én volledig efficiënt inzetbaar is. RIMAS kon gedurende het gehele project voldoen aan de afnamevraag van ASML, zonder leegloop te hebben bij monteurs. De flexpool liet een wisselende bezetting tussen de 1 en 18 man probleemloos toe, vanwege de korte lijnen met SPIE Planatec. Omdat RIMAS zelf geen extra monteurs volledig in dienst hoeft te hebben, heeft deze werkwijze voor dit project financieel geleid tot een verantwoorde besparing op personeelskosten.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Geert Vlasblom

+31 (0)6 51233811 geert.vlasblom(at)spie.com