Het brouwhuis van het bekende Gulpener bier was na 53 jaar trouwe dienst aan vervanging toe. Het vlekkenplan van de brouwerij was qua inhoud al aangepast, met het idee op milieuontlasting. Zo is de ‘expeditieruimte’ – waar onder andere kratten bier opgeslagen staan – verhuisd naar Etten-Leur, om een centrale locatie in Nederland te hebben voor logistieke doeleinden. Maar dat is natuurlijk niet alles wat vernieuwd of gerenoveerd moet worden. Het uitgangspunt is duurzaamheid met als doel om 2030 fossielvrij te produceren. Het brouwhuis is de grootste verbruiker van energie.
Doel
De bierbrouwer liep tegen de volgende vraag aan: hoe kan ik mijn brouwerij zo duurzaam mogelijk ontwikkelen waardoor ik binnen een paar jaar fossielvrij bier kan brouwen?
Invulling
Nadat Gulpener om de tafel is gaan zitten met Belgisch brouwhuisbrouwer Meura, hebben zij een jaar lang tijd uitgetrokken om samen het concept brouwhuis te ontwikkelen dat voor 75 % minder energieverbruik moet zorgen. Onder andere het filteren van gekiemde gerst en het gebruiken van klassieke granen. De manier hoe Gulpener dit gebruikt, om regionale granen weer in ere te herstellen, is nieuw. In het huidige proces kunnen 5 tot 10 procent andere granen gebruikt worden, anders slaat het filterbed dicht. Met de nieuwe techniek kan theoretisch 100 procent andere granen in het brouwproces worden gebruikt. Dit levert dan bovendien vijf tot tien procent meer wort op.
Verder wordt nagenoeg alle warmte uit het proces terug gewonnen, is er een innovatieve techniek geïnstalleerd ter vervanging van het kookproces (de Eco Stripper) en wordt het brouwsel opgewarmd door een combinatie van laaggradige stoom (1,5 bar) en heet water waardoor de piek vraag van het brouwhuis erg laag is geworden.
Zoals eerder al vermeld is het brouwhuis de grootste verbruiker van energie. Samen met de leverancier van deze procesinstallaties is tevens gekeken naar een alternatief voor aardgas als bron voor het opwekken van stoom. Dat is elektriciteit geworden in combinatie met een warmtepomp. Deze keuze had grote impact op de bestaande e-infrastructuur bij Gulpener.
Waarom samen met SPIE?
De NEN3140 keuringen worden al gedurende lange periode georganiseerd door SPIE. Dankzij de vele kennis en jarenlange ervaring van de e-installaties bij Gulpener, plus een vertrouwd gezicht voor de organisatie, gaven Gulpener een veilig gevoel. SPIE won de aanbesteding en is direct proactief betrokken geweest om naar de mogelijkheden te kijken om het plan uit te voeren.
Piet Vinken (SPIE). “Gulpener heeft als eigenaar de verantwoording voor een goede bedrijfsvoering van de e-installaties (conform de NEN3140). SPIE werkt al jaren samen met Gulpener en heeft samen met Gulpener een beheerplan opgesteld waarin – afhankelijk van de periode – de inspecties uitgevoerd worden, opleidingen verzorgd worden en het onderhoud en de vervanging worden gedaan. Wij zijn bijzonder trots dat wij een bijdrage hebben mogen leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van Gulpener.”