Menu Search

Home Projecten Eerste ‘CO2-negatief’ datacenter met Tier IV certificering in Nederland

Eerste ‘CO2-negatief’ datacenter met Tier IV certificering in Nederland

Het eerste CO2-negatieve datacenter met Tier IV certificering in Nederland

Modulair van opzet. CO2-negatief. Honderd procent groene stroom. Aansluiting op een bestaande warmtering. Hergebruik van alle restwarmte. En een Tier IV-certificering. Dat zijn een aantal van de opvallende kenmerken van een groot datacenter-project van SPIE voor KPN op de High Tech Campus in Eindhoven. Tussen start en oplevering van het datacenter zat bovendien minder dan zes maanden.

Het Tier IV Datacenter van KPN werd begin juli geopend op de High Tech Campus Eindhoven. SPIE was bij het ontwerp betrokken en heeft een belangrijk deel van de technische inrichting voor haar rekening genomen. De opvallende kenmerken als de modulaire opzet, CO2-negatief, honderd procent groene stroom, aansluiting op een bestaande warmtering,  hergebruik van alle restwarmte en een gegarandeerde beschikbaarheid zorgden ervoor dat het Datacenter een officiële Tier IV certificering kreeg. Een bijzonder goede samenwerking tussen alle partijen, ook gezien de unieke snelheid waarmee het gebouw stond en in gebruik kon worden genomen.

Internationale faam

SPIE is trots op de bijdrage die ze heeft kunnen en mogen leveren aan dit bijzondere project, dat internationaal faam heeft gemaakt tijdens de EMEA Awards. De DatacenterDynamic EMEA Awards zijn onderdeel van een unieke serie uitreikingen, die wereldwijd erkenning bieden aan individuen, teams en projecten binnen Datacentra. In een complexe en concurrerende markt onderscheidt men zich met zo’n ‘Oscar’, die worden toegekend door een onafhankelijk panel van experts uit de branche. KPN was genomineerd met haar Tier IV Datacenter in Eindhoven en noemt onder andere SPIE als belangrijke strategische partner.

Lees meer over onze ICT Datacenter services

In het Datacenter wordt gebruik gemaakt van duurzame technologieën en de locatie wordt voor 100% aangedreven met groene stroom. Voor de koeling is gebruik gemaakt van een warmtering die al op de campus aanwezig was. De restwarmte van het Datacenter wordt via diezelfde ring geleverd aan andere gebouwen op de campus. SPIE was hoofdaannemer voor de inrichting van het Datacenter en heeft hierbij een projectteam gevormd, waarin installatiebedrijf Hamer uit Apeldoorn een belangrijke partner was voor de werktuigbouwkundige installatie. KPN koos ervoor om volledig groene energie uit Nederland te gebruiken. Op de High Tech Campus in Eindhoven wordt de restwarmte van het Datacenter nuttig hergebruikt voor verwarming van andere gebouwen. Ook de cradle-to-cradle aanpak in het ontwerp van het Datacenter past in het duurzaamheidsbeleid.

Lees hier meer over het Datacenter

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Ruud van der Hoeven

+31 10 4090400 datacenters.nl(at)spie.com