Hacker
Boer ziet veel dat niet goed is bij de bediening van bruggen op afstand. Het begint al met testen. Proeven met de beveiliging verlopen te veel vanuit het oogpunt van de maker of de beheerder. “Ik zeg dat je iemand moet laten testen die onvoorspelbaar handelt. Probeer een soort hacker binnen te halen, die op ongewone plaatsen gaat staan en zich anders gedraagt. Nu wordt van een dode hoek in het camerabeeld te makkelijk gezegd dat daar toch nooit iemand staat. Degene die de brug bedient moet honderd procent van de informatie hebben.“
Gunningen
Maar investeren in de veiligheid is volgens Boer ook een punt van aandacht. “Met gunningen op de laagste prijs krijg je niet het beste systeem.” Boer pleit ook voor een uniforme methodiek bij het bedienen van bruggen op afstand. “Niet elke brug is gelijk, maar je kunt wel dezelfde techniek gebruiken. Zie het maar als Lego-blokjes. Je kunt er van alles mee maken, maar de basis is hetzelfde en het past altijd op- en in elkaar.”
Knopje drukken
Een ander aspect waarvoor Boer aandacht vraagt is de opleiding en selectie van de medewerkers die de brug moeten bedienen. “Dat is niet iets wat je zomaar iedereen kunt laten doen. Op een knopje drukken kunnen we allemaal, maar dit is werk dat inzicht vraagt in verkeersstromen en eist dat je goede keuzes en afwegingen maakt.”
Bron: Noord-Hollands Dagblad 9 september 2019