Menu Search

Home Projecten Baanbrekende koppeling

Baanbrekende koppeling

SPIE is voortdurend op zoek naar oplossingen die haar klanten kunnen helpen duurzamer te worden en hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. Een van deze innovaties, ontwikkeld door de startup Zytec, is de revolutionaire contactloze magneetkoppeling die achteraf kan worden aangebracht op bestaande roterende apparatuur in vrijwel elke industriële toepassing, waardoor het energieverbruik aanzienlijk wordt verminderd en de levensduur van de apparatuur wordt verlengd.

Klanten voorzien van innovatieve manieren om hun systemen te optimaliseren en hun impact op het milieu te verminderen is een prioriteit voor SPIE. In een strategisch partnerschap met Zytec kan SPIE een volledig contactloze koppeling aanbieden tussen een elektromotor en een pomp, ventilator, generator, compressor of transportband.

“Op de meeste industriële locaties is de roterende apparatuur te groot voor de behoeften van de installatie. Om dit aan te pakken wordt een smoorklep geïnstalleerd, waardoor energie wordt verspild,” legt Erwin Petersen, bedrijfsontwikkelingsmanager, uit. “Het alternatief van magneetkoppeling maakt het mogelijk om de rotatiesnelheid te verlagen voor de exacte omstandigheden, waardoor het energieverbruik gemiddeld met 15% of meer daalt, afhankelijk van de installatie. Zonder direct fysiek contact komen ook veel minder trillingen voor, waardoor lagers en afdichtingen veel minder schade oplopen.”

GETEC Park Emmen levert een reeks diensten en nutsvoorzieningen levert aan de multinationals die gevestigd zijn in deze bedrijvencluster voor de kunststofindustrie in Emmen in het noordoosten van Nederland. Het bedrijf heeft onlangs deze baanbrekende technologie toegepast op het systeem dat stoom en andere nutsvoorzieningen aan de klanten levert. In 2020 installeerde SPIE Zytec-koppelingen in twee van de vier pompen die water aan de stoomketels van GETEC leveren. De resulterende besparingen in zowel onderhoudskosten als energieverbruik hebben geleid tot een order om de andere twee pompen te upgraden.

“Aangezien de technologie nieuw is, is deze vorm van stapsgewijze aanpak het beste,” zegt Eric Korten, onderhoudsingenieur van het project. “Een open, constructieve samenwerking met de klant en onze kennis van hun systemen schept vertrouwen en stelt ons in staat het volledige potentieel van de koppeling te demonstreren.”

Momenteel worden 25 klanten beoogd voor prospectieve Zytec-retrofitprojecten. “Dankzij onze goede, langdurige relaties met onze klanten zijn we goed geplaatst om oplossingen aan te bevelen die een toegevoegde waarde bieden voor het milieu,” besluit Erwin Petersen.

Klanten ondersteunen om duurzaamheid te bereiken

We benaderen klanten om hen te laten zien hoe de Zytec-innovatie hen ten goede kan komen. We beginnen met een presentatie aan een groep die bijvoorbeeld bestaat uit onderhouds- of energiebesparingsmanagers en procesingenieurs, waarbij we aan de hand van een demo met een echte koppeling laten zien hoe het werkt. Daarna werken we nauw met hen samen om een eerste proefproject te selecteren, waarbij we onze kennis van de technologie combineren met onze expertise van de volledige installatie van de klant. Zodra de koppeling is geïmplementeerd en zijn waarde heeft bewezen, kunnen we ook andere apparatuur op de locatie, of op andere locaties van de klant in het buitenland met dezelfde koppeling uitrusten.” Aldus Erwin Petersen.

GETEC Park Emmen

Na gesprekken met SPIE over de Zytec-technologie waren we overtuigd van de potentiële voordelen ervan. Onze gok heeft zijn vruchten afgeworpen – sinds de installatie hebben we het elektriciteitsverbruik verlaagd en de behoefte aan onderhoud van de pomp en de regelkleppen teruggebracht. We onderzoeken momenteel de mogelijkheid om de technologie in andere contexten te gebruiken. SPIE heeft het project zeer professioneel begeleid, en we werken goed samen.” Aldus Richard de Haan, asset manager, GETEC Park Emmen.

GETEC Park Emmen is een bedrijvenpark dat gespecialiseerd is in de productie en recycling van polymeren. Het bedrijvenpark is een van de grootste in zijn soort in Nederland en levert een volledig scala aan infrastructuurdiensten, waaronder energie en nutsvoorzieningen (elektriciteit, gas, stoom, water), aan het grote aantal multinationals dat er gevestigd is.

Wilt u meer weten?

Neem dan contact op met Erwin

+31 (0)6 512 246 10 e.petersen(at)spie.com