De ruim vijftig jaar oude Hartelbrug krijgt een grondige make-over. Aan het bouwteam van de provincie Zuid-Holland en Savera (Dura Vermeer, Hollandia en SPIE) de taak om het ontwerp te maken. Dat moet wel snel gebeuren, anders zitten ze tijdens de uitvoering in het vaarwater van andere onderhoudswerken.
Begin deze maand zetten de provincie Zuid-Holland en aannemerscombinatie Savera hun handtekeningen onder de bouwteamovereenkomst voor het onderhoud aan de Hartelbrug. Die verbindt Spijkenisse via twee beweegbare bruggen over de Oude Maas met de A15 en de Rotterdamse haven. Provincie en aannemer gaan in een bouwteam samen het ontwerp maken.
Beperkte ontwerptijd
En ze kunnen gelijk aan de slag. Michiel Eckenhaussen, projectmanager namens de provincie Zuid-Holland: “We willen in 2024 de renovatie opleveren, omdat de verderop gelegen Spijkenissebrug óók in onderhoud moet vanaf eind 2024.” Die klussen zullen één voor één moeten, anders kan het verkeer geen kant op.
Die deadline is ambitieus, maar moet te halen zijn, klonk het uit de marktconsultatie die de provincie uitvoerde. Savera ging er uiteindelijk met de opdracht vandoor en liet vier concurrenten achter zich. Dat de combinatie Dura Vermeer Infra, SPIE en Hollandia Infra vaker samen optrekt, werkt nu in hun voordeel. Ze kunnen daardoor snel van start. “We hebben goede maatregelen in huis, zoals een samenwerkingscoach, om snel een sterk bouwteam op te zetten”, aldus projectleider van Savera, Rianne Fleur Hassing (Dura Vermeer).
Als alles goed gaat, krijgt Savera wat de provincie betreft ook de realisatie van het onderhoud in handen. Dankzij de tweefasenaanpak kunnen de ontwerpers dan gelijk door in de realisatiefase, zodra die is beprijsd. “Omdat we met een open begroting werken, verwachten we niet dat eventuele prijsonderhandelingen tot verrassingen leiden”, zegt Eckenhaussen.
Groot onderhoud
De 585 meter lange Hartelbrug heeft sinds de openstelling in 1968 al vaker onderhoud meegemaakt, maar ditmaal staan er wat grotere dingen te gebeuren. Een van de twee beweegbare stalen delen, die over het Zoetwaterkanaal, wordt vervangen door een vaste brug. Schepen maken zo weinig gebruik van die brug dat het voordeliger is voor de provincie om er een vaste brug van te maken.
En van het brugdeel over het Hartelkanaal moet het brugval vervangen worden. Scheuren in de dekplaatverlijming zijn de boosdoener. Betonscheuren werden ook al hersteld tijdens het laatste onderhoud in 2013. Maar met pensioen hoeft de Hartelbrug nog niet, zegt Eckenhaussen. “Deze brug kan zeker 100 jaar mee. Bepaalde onderdelen zoals de vallen hebben een kortere levensduur, maar die gaan we nu vervangen en kunnen straks weer 50 jaar mee.” Verder worden asfalt, wegmeubilair en besturingssystemen ook aangepakt.
De Hartelbrug is het vijfde onderhoudsproject van de provincie Zuid-Holland met een bouwteam. Ze werken nog maar anderhalf jaar met de tweefase-aanpak en bouwteams. Eckenhaussen kan alleen maar voordelen benoemen. “We hebben nu in de voorfase al de kennis van de aannemer in huis. Samen weet je veel beter hoeveel iets gaat kosten of hoe lang iets gaat duren en dat maakt het werk voorspelbaarder. En het werk is leuker: je kijkt samen met de aannemer naar wat het beste is voor de brug.”
Twee fasen in de toekomst
Savera zelf heeft meerdere tweefasenprojecten lopen. Hassing: “Een ander voordeel daarvan is dat je als één team werkt. De omgevingsmanager van de opdrachtgever en onze omgevingsmanager kunnen elkaar bijvoorbeeld vervangen als dat nodig is. Dus ons werk kan altijd doorgaan.”
De bouwers zien ook minder vaak problemen ontstaan dan bij traditionele aanbestedingen. “Voor ons is ook een voordeel dat er minder risico’s in de uitvoeringsfase zijn. Wat je wel eens hoort bij grote projecten – dat de risico’s te groot zijn voor de aannemer – hoor je minder vaak bij tweefasenprojecten.”
De provincie gaat in ieder geval door met bouwteams voor het onderhoud aan bruggen en sluizen. Eind 2023 begint naar verwachting de aanbesteding van het Julianasluizencomplex en die aanbesteding is ook in twee fasen opgezet. Als we de geluiden op de markt moeten geloven, ontwerpt en bouwt heel Nederland in twee fasen. Heeft dit de toekomst? Hassing: “Een bouwteam is niet nodig als een opdrachtgever al precies weet wat hij wil. Maar voor complexe opgaven waarbij je niet precies weet wat je tegen gaat komen tijdens de uitvoering, is de tweefasenaanpak uitermate geschikt.”