Start bouw grootste warmtepomp van Nederland

lines-animated
Rioolwaterzuivering

Vorige maand is het startsein gegeven voor de bouw van de grootste warmtepomp van Nederland. De pomp maakt onderdeel uit van een aquathermie-installatie waarmee straks duurzame warmte wordt geproduceerd voor circa 20.000 huishoudens in gemeente Utrecht en Nieuwegein. Een grote stap vooruit in het creëren van een volledig duurzaam warmtenet.

In januari van dit jaar kreeg SPIE de opdracht om de zogenaamde Balance of Plant te leveren en te installeren. Dat betreft de mechanische, elektrische en thermische energieopslag. Dennis Vrijenhoek, Business Development Manager van SPIE, is blij met deze opdracht: “Onze engineers werken op dit moment de detailengineering uit. Volgende maand beginnen we dan aan de prefab van het leidingwerk, die we eind oktober on site gaan installeren. Daar installeren we uiteindelijk ook de warmtepompen.

Duurzame warmte voor ca 20.000 woningen

De warmtepomp wordt gebouwd op het terrein van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden op de rioolwaterzuivering Utrecht. Dagelijks wordt hier zo’n 65 miljoen liter afvalwater gezuiverd. Het afvalwater dat de zuivering binnenkomt is relatief warm. Met de komst van de aquathermie-installatie vloeit de warmte niet meer weg, maar wordt de temperatuur van het gezuiverde water gebruikt voor het warmtenet. Met een warmtewisselaar en de warmtepomp wordt het water van het warmtenet op een hoge temperatuur van 75 graden gebracht. Daarna wordt dit water aan het warmtenet geleverd. Om continu te kunnen beschikken over voldoende warmte realiseert Eneco ook een buffervat van ongeveer 18 meter hoog en 18 meter breed.

Om de warmtepomp aan te sluiten op het bestaande warmtenet, legt Eneco een nieuwe warmteleiding van 600 meter lang aan. Jaarlijks levert de installatie dan 583.000 GJ aan warmte aan het stadswarmtenet. Dit is voldoende om circa 20.000 woningen te voorzien van duurzame warmte. Dat is zo’n 15% van de totale warmtevraag van het stadswarmtenet van Utrecht en Nieuwegein. Het warmtepompgebouw zelf gaat ook energie opwekken doordat het wordt voorzien van 177 zonnepanelen die samen jaarlijks 40.000 kWh aan energie opleveren. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 13 huishoudens.

Bron tekst en foto: Eneco

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website