SPIE innoveert met geïsoleerde busbar-koppeling dat onregelmatige belasting door zonne-energie opvangt

Busbarsystemen
lines-animated

Nu de ontwikkeling van de energietransitie steeds sneller gaat, komen we voor nieuwe technische uitdagingen te staan. Zon- en windenergie wordt vaak onregelmatig opgewekt. Simpelweg omdat de zon bijvoorbeeld het ene uur harder schijnt dan het andere. Deze onregelmatige hoeveelheden energie worden nu vanuit diverse punten op ons elektriciteit netwerk ingevoegd. Dat netwerk is in de basis niet gemaakt om met dit soort grote onregelmatigheden om te gaan. Dit fenomeen veroorzaakt diverse elektrotechnische belastingproblemen in onze elektriciteitsnetwerken, waardoor de continuïteit en betrouwbaarheid van onze energielevering in het geding kan komen.

Om dit soort onregelmatigheden binnen het net op te vangen zette SPIE de onder andere de “Isolated Phase Busbar” op een slimme manier in. Deze busbar is een directe koppeling van een groot zonnepark rechtstreeks op een snel regelbare gasturbine-installatie. Hiermee is een hybride basislastcentrale gecreëerd.

Bijkomende voordelen van een hybride oplossing als deze, zijn een aanzienlijke reductie van de inkoppelingskosten, CO2-reductie en besparingen op onderhoud aan de roterende assets vanwege een mindere belasting.

De innovatie werd begin deze maand door de SPIE Groep bekroond als de innovatie van 2018 in de categorie ‘’Energy efficiency’’. Jeroen Sweep, de grondlegger van dit idee, mocht de Innovatie Award in ontvangst nemen.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website