Provinciehuis Groningen warm de winter in

provinciehuis groningen
lines-animated

Eind juni werd de gaskraan dichtgedraaid, waarna er met man en macht is gewerkt om de warmtevoorziening voor het provinciehuis Groningen, totaal 25.000 m2 waarvan een deel monumentaal, in bedrijf te stellen. Dat moment is nu daar.

Sinds deze week draait het gasloze systeem wat is aangesloten op de gerenoveerde WKO-installatie van het provinciehuis. De warmtevoorziening bestaat nu uit een WKO-installatie in combinatie met vier laagtemperatuur warmtepompen, twee hoogtemperatuur warmtepompen en vier grote buffervaten van elk 13.500 liter voor de warmteopslag gevuld met Phase Changing Materials (PCM).

Eind oktober heeft SPIE (voorheen Worksphere) samen met Trane (leverancier warmtepompen) de installatie in bedrijf gesteld. Het was een spannend moment in bijzijn van de opdrachtgever en de adviseur om na een inspannende periode van optimaliseren en realiseren de installatie in bedrijf zien te komen. Na de zomer waren wij al gestart met twee laagtemperatuur warmtepompen, maar nu is de gehele installatie in bedrijf en is het samenspel tussen de laagtemperatuur en hoogtemperatuur warmtepompen een geweldige dynamiek om te zien!

Nu begint de fase van het monitoren en bijsturen om te zorgen dat het systeem zijn maximaal haalbaar rendement bereikt om nog duurzamer te zijn. De komende periode worden de laatste puntjes op de i gezet en start de periode van monitoring en in stand houding.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website