Mast van tien ton staal vervangt bovengrondse kabels

Dit lijkt misschien een fluitje van een cent

lines-animated
Mast van tien ton staal

TenneT heeft SPIE de opdracht gegeven om in de lijnverbinding Utrecht Lagewijde-Oudenrijn-Nieuwegein een nieuwe vakwerkmast met opstijgpunt te realiseren (mast 11A). Na lang voorbereiden vond afgelopen weekend in alle vroegte de precisie-operatie plaats in de weilanden bij Utrecht. Tussen de A2 en de A12 zweefden tonnen staal door de lucht, vanwege de komst van een woonwijk en een bedrijfsterrein.

De vakwerkmast is nodig omdat de bovengrondse verbinding wordt vervangen door een ondergrondse kabelverbinding. Om de nieuwe ondergrondse kabels te laten functioneren, moet de nieuwe mast over de bestaande mast en kabels heen worden getild. Het opstijgpunt moet precies komen te staan op de plek waar de nieuwe kabels weer bovengronds komen. Dit lijkt misschien een fluitje van een cent maar hier gaan maanden van voorbereiding aan vooraf. Zo werd anderhalve maand geleden het broekstuk al onder de bestaande lijn geplaatst, de kabels opgeblokt en de kabeleindsluitingen gemaakt. Het meest kritische gedeelte van het project was het plaatsen van de vakwerkmast tussen beide circuits in de hartlijn van de bestaande mast 11 en de A12. Hiervoor is een dubbele VNB vanuit TenneT aangevraagd om beide circuits gelijktijdig uit bedrijf te nemen. Dit kon alleen op zondagochtend omdat dan de vraag op het net laag is.

Om de operatie zondagochtend vlot op te starten werd op zaterdag een kraan aangevoerd en opgesteld die tot 300 ton tillen. Zondagochtend om 7.00 uur werd vervolgens de mast opgetild en zorgvuldig boven beide circuits gehangen en tussen de geleiders naar beneden gebracht. Onder toeziend oog van onze uitvoerder Albert van Steenselen is de mast vervolgens door onze monteurs vastgezet aan het broekstuk. Ter afronding van de werkzaamheden zijn beide boventraverses ook op hun plaats gehesen. De komende vier weken worden de hoogspanningsverbindingen richting Utrecht Lagewijde overgenomen op het opstijgpunt en worden de resterende geleiders verwijderd.

Dankzij de goede voorbereiding en de inzet op grote hoogte van onze lijnwerkers is deze operatie veilig en succesvol verlopen!

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website