Fietsend naar de energietransitie

Fietsen over zonnepanelen

lines-animated
SPIE bussen

In de provincie Utrecht langs de N417 bij Maartensdijk ligt sinds vorige week woensdag een uniek stuk fietspad van 330 meter lang; SolaRoad, een fietspad met geïntegreerde zonnepanelen. Nog niet eerder was de weg van zonnepanelen zo lang. En dus trok deze SolaRoad veel bekijks, in binnen- en buitenland.

SolaRoad vangt zonlicht dat op het wegdek valt op met zonnecellen en zet dit om in elektriciteit. Het wegdek werkt als een groot zonnepaneel. Door slim gebruik te maken van het bestaande fietspadennet, is het mogelijk om een groot oppervlak te benutten voor het verzamelen van energie, zonder gevolgen voor het landschap. De opgewekte elektriciteit kan gebruikt worden voor onder andere wegverlichting, verkeerlichten, huishoudens en elektrisch rijden.

SPIE heeft in opdracht van Strukton Civiel West voor de provincie Utrecht de elektrische aansluiting van SolaRoad ontworpen en geïnstalleerd. Projectleider van SPIE, Jan-Hendrik Kremer, is vanaf het begin verbonden met het product SolaRoad en heeft de opdrachtgever geadviseerd tijdens het ontwerp, productie en realisatie van de SolaRoad-elementen. “Dat zijn betonnen platen van 2m80 bij 3m50 met daarin glas-PV modules (zonnepanelen), voorzien van een lichtdoorlatende coating. Die coating heeft een speciaal ontwikkelde toplaag met glaspareltjes erin. Zo krijg je een stroeve bovenlaag die wel voldoende licht doorlaat.”

De spanning uit de zonnepanelen wordt omgezet naar de openbare netspanning. Ieder paneel heeft zijn eigen micro- omvormer die rechtstreeks op het openbare net is aangesloten. Iedere micro-omvormer maakt verbinding met de cloud en geeft informatie over de conditie van de panelen door en wat ze opbrengen. Aan de hand van een geïnstalleerd weerstation wordt het zonlicht gemeten om de opbrengst van SolaRoad te vergelijken, er wordt een performance berekend. Het totale vermogen van het fietspad is 178,5kWp, wat gelijk staat aan de voorziening van 40 huishoudens.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website