"Ik probeer meerwaarde te creëren. Dat is mijn doel in alles. Het liefste ook door middel van circulariteit."
Ik ben Peter Boer, Business Development Manager bij e-fficient buildings van SPIE. Voorheen heb ik gewerkt ik bij Alewijnse (sinds 2010), dit is daarna overgenomen door SPIE. Daarvoor werkte ik in de automatisering. In 1988 ben ik begonnen met kopieermachines, faxen en printers. Ik ben ooit nog verantwoordelijk geweest voor de kopieermachines met een muntautomaat die je in de supermarkt had staan. In 2011 heb ik met een aantal collega’s de auto-oplaadpaal van tegenwoordig ontwikkeld. Dit ging van een veredeld stopcontact naar de huidige variant. We hebben de palen intelligent gemaakt. Zo probeer ik meerwaarde te creëren. Dat is mijn doel in alles. Het liefste ook door middel van circulariteit.

Toen ik bij mijn vorige werkgever bezig was, heb ik samen met een collega het technisch beheer ontwikkeld. Daar zijn alle storingen opgelost aan bijvoorbeeld hekjes, kassa’s, en meer. Ik vroeg dan aan mijn klanten: “Wat levert het je op aan alles wat ik in de toekomst ga verhelpen?” Het antwoord daarop is altijd: Meerwaarde. Het gaat om een duurzame oplossing zoeken. Daar ligt ook de link met Greenfox en circulariteit. We losten vroeger een probleem op met traditionele verkoop. Probleem-oplossing. Dat doe ik niet. Dat werkt goed als je tijdelijk iemand wilt helpen, maar ik kijk naar een business window van mijn klant. Wat is je doelstelling over 5 jaar? Winst? Groei? Kwaliteit? Continuïteit? Ik begrijp dan echt de doelstellingen en uitdagingen die de klant ervaart; maar wat voor uitdaging heb je als je nu niets verandert? Ik zoek de oplossingen die past bij de middelen die de organisatie heeft. Ik kijk naar de uitdagingen die de klant heeft, en daar zoek ik dan een duurzame oplossing bij. De klant kan zich dan bezig houden met zijn eigen core business en hoeft zich geen zorgen te maken over het onderhoud en het werk dat wij doen. Bij Greenfox zijn we druk met LED verlichting; Wanneer ik naar een klant ga, zeg ik niet ”ik heb lampjes”. Het is veel meer dan dat. Greenfox is een succes geworden omdat circulariteit, duurzaamheid en sociaal ondernemen een bijzondere samenhang is. Het is een geheel. Het hele proces. Vergelijk het met een maaltijdbox die je bestelt. Daarbij is alles voor je uitgewerkt; je hoeft niet na te denken, je hoeft niet naar de winkel, alles is al afgewogen en gemeten voor je, dat geeft je meer gemak en je gooit minder weg. Al het werk dat het je kost om bezig te zijn met overige zaken, nemen wij uit handen en kan de klant bezig zijn met zijn core business. Dan gaat het niet meer om wat het kost, maar om wat het oplevert.
Greenfox
Greenfox is een bedrijf dat geïntegreerd is bij SPIE. Wij hebben de bedrijfsactiviteiten van Greenfox overgenomen. Wij doen de sales, marketing, aftersales, installaties en dergelijke. Zij doen de productontwikkeling en innovatie. Als Business Development Manager bij SPIE voor TechFM West, ben ik dit jaar bij veel klanten op gesprek gegaan. Daar kwamen heel veel mooie opdrachten uit. We zijn druk bezig deze nu uit te voeren. Gelukkig zien klanten het belang van circulariteit, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Dit is wat we met de toekomst willen en moeten.
COVID-19
Het is een bijzondere tijd. We kunnen dat wel als het glas half-leeg zien, maar daar schieten we niets mee op. Het bijzondere aan de samenwerking met een bedrijf als Greenfox is dat het een sociale onderneming is, waarbij verlichting echt gemaakt wordt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In maart hadden we een avond met ondernemers met dergelijke bedrijven, daar was ook een ondernemer die wodka produceerde voor de lokale horeca. Toen hebben we samen het idee bedacht om handalcohol te produceren volgens de norm van de World Health Organisation met het juiste N-nummer van het Ministerie van Volksgezondheid, daardoor mag je ook aan ziekenhuizen en zorginstellingen leveren. Zo gingen we van wodka, naar handalcohol. Momenteel zijn de zuilen die bij Schiphol staan, de flacons bij iedere SPIE medewerker en kantoren, maar ook winkels en andere organisaties hierin door ons voorzien.
COVID LED paneel
In mei was ik bij Henk Klip, de eigenaar Greenfox, over UVC licht. Ik hoorde daar veel over. Dit doodt bacteriën in waterzuiveringsinstallaties. Zo zit er in het riool wel COVID, maar in ons drinkwater niet. Dit doen ze onder andere door met UVC licht te reinigen. Helaas is het licht is wel schadelijk voor mensen als je er recht in kijkt en je verbrandt wanneer je in dezelfde ruimte bent. Wij zochten naar mogelijkheden. Toen kwamen we op de COVID LED panelen. Een paneel wat aan de zijkant lucht opzuigt, boven je plafondplaat wordt gereinigd en aan de andere kant weer schone lucht uitblaast. Dankzij een nano filter van zilver, doodt het alles wat door het filter heengaat. Zo blaast het aan de andere kant 99,9% schone lucht uit. Voor ruim 100 kubieke meter lucht, heb je slechts 1 led paneel nodig. Verlichting en zuivering in een, een gegarandeerd veilige en schone werkomgeving voor mensen. Dit zorgt dan dus ook voor bedrijfscontinuiteit. Een makkelijke oplossing. Je kan in een systeemplafond de plaat gewoon vervangen. Ook werkt het prima in een hard plafond, je installeert dit net zoals bij een ventilator. Het is een oplossing voor nu, maar ook voor de toekomst. Mocht COVID-19 straks echt uit de wereld zijn, willen mensen toch de zekerheid van schone lucht.

Dit is een ideale oplossing die geen grote investeringen vergt. Met dit soort innovaties help je de mensheid, maar je bent ook altijd op zoek naar nieuwe oplossingen. Ik ben van mening dat ideeën altijd kunnen veranderen. Wanneer nu je tv kapot gaat, gooi je hem weg. Is dat nu duurzaam? Moeten we voor die nieuwe tv al het bos ontginnen? Dat is ook zo met LED verlichting. Dat is duurzaam en circulair. Bij ons is het zo dat alles reparabel is. We hergebruiken armaturen en door middel van schroefdopjes kunnen we een nieuwe led strip plaatsen, maar ook het kunststof gaat 40 tot 50 jaar mee. De led panelen die we overal ophangen, schroeven we gewoon open en vernieuwen we. We gebruiken alles opnieuw. Hierdoor kan eindelijk de afvalberg slinken. Repareren is key. Ik heb dat ook al aan mijn kinderen meegegeven. Mijn kleinkinderen doen dit nu ook. Het besef moeten we aanleren. We hoeven niet alles weg te gooien. Zo had ik een oude boormachine, daar heb ik nu een lamp van gemaakt. Ik gebruik oude onderdelen van motoren, daar maak ik dan een kaarsenstandaard van. Van een achterwiel maak ik een klok. Dat is niet eens circulair maar upcyclen. We moeten niets verspillen, dat kunnen we ons ook niet permitteren.