Ecolution: jouw gids tijdens de reis van verduurzaming

Ecolution
lines-animated

Je vastgoed slim verduurzamen doe je niet hapsnap, maar met een duidelijke ambitie en een uitgekiend plan. Zo omzeil je ondoordachte investeringen en andere valkuilen. SPIE (voorheen Worksphere) gaat graag met jou op een verduurzamingsreis – van heldere ambities tot gegarandeerde prestaties. Rob Daams, Manager Technical Support & Consultancy, deelt in deze blog zijn allerbeste adviezen.

Als facility manager heb je een mooie maar ook pittige baan. Je wilt gebruikers een gezond, schoon, veilig, comfortabel en gastvrij gebouw bieden. Met goed functionerende installaties en zo min mogelijk storingen of gedoe. Natuurlijk allemaal netjes binnen budget. Dit alles is al uitdagend genoeg. Maar dan komt daar de laatste jaren nog een complexe opgave bij: je gebouw verduurzamen. En de maatregelen die hiervoor nodig zijn hebben weer invloed op al die eerder genoemde onderdelen.

In de energietransitie zijn er zóveel mogelijkheden en valkuilen dat bij onze klanten vaak één grote vraag rijst: ‘Hoe vlieg ik dit nu het beste aan?’ Want wie heeft er nu allemaal paraat wat het woud aan wet- en regelgeving precies van hen eist? En wie heeft helder wat er in hun gebouw mogelijk of nodig is, en wat die energiemaatregelen precies gaan opleveren? Om nog maar te zwijgen over wat de impact van deze keuzes is op iets als comfort en gebruiksgemak.

Als ik één advies mocht geven aan bedrijven die willen verduurzamen, dan zeg ik: pak het integraal aan.

Rob Daams

Rob Daams

Pleisters en onuitvoerbare plannen

We zien dan ook vaak bij bedrijven dat reparaties en vervangingen in de gebouwsystemen nogal ad hoc plaatsvinden. Dat er pleisters geplakt worden, zonder integraal plan of duidelijke visie. Ketel kapot? Hop, een nieuwe ketel erin. De echt grote maatregelen worden vooruitgeschoven tot een onbestemd moment in de toekomst. En intussen bekruipt je het ongemakkelijke gevoel dat je niet echt op koers ligt om te voldoen aan de steeds strengere milieueisen. Herkenbaar? Werken zonder duidelijk plan is duidelijk een valkuil. Maar dat geldt ook voor werken met een plan dat niet goed aansluit op de werkelijkheid. Zo hoor ik nog regelmatig over uitgebreide adviezen die in de la verdwenen, omdat de installateur z’n hoofd schudde en aangaf dat het op die manier niet uitvoerbaar was. Dat is dus weer een extra vraagstuk voor de facility manager: wie schakel je precies in voor welk onderdeel van de verduurzaming? Hoe voorkom je allerlei lastige overdrachten tussen verschillende partijen?

Ecolution: integrale verduurzaming

Mijn collega’s en ik komen deze vraagstukken al jaren tegen bij onze klanten. En dit inspireerde ons om ons aanbod aan diensten steeds verder te ontwikkelen. Zodat we niet alleen verduurzaming uitvoeren, maar dat we je juist vanaf het prille begin begeleiden om de juiste stappen te zetten. We zien verduurzaming als een reis. Waarbij we samen een ideale route uitstippelen naar de gewenste bestemming. En waarbij we garanderen dat je die bestemming bereikt, zonder onplezierige verrassingen onderweg. Deze reis, dit integrale aanbod van diensten, noemen we Ecolution. Als ik één advies mocht geven aan bedrijven die willen verduurzamen, dan zeg ik: pak het integraal aan. Daarmee bedoel ik dat je vooraf de hele situatie in kaart brengt – alle verplichtingen, ambities, wensen en praktische mogelijkheden, óók op gebieden als gezondheid, comfort, veiligheid en circulariteit. En dat je vervolgens een uitgekiend en overtuigend (business)plan maakt, en een heldere roadmap, met daarin de best passende maatregelen en investeringen in een ideale planning. Zoveel mogelijk gebruikmakend van natuurlijke momenten om bijvoorbeeld een installatie te vervangen. Dankzij die integrale aanpak bereik je samen met de duurzame ambities ook je andere doelen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Gegarandeerde prestaties

Het is precies deze integrale benadering die onze Ecolution-aanpak sterk maakt. Dat, én het feit dat we de gebouwprestaties die we beloven ook echt garanderen. Door voortdurend te monitoren en bij te sturen waar nodig, zorgen we dat we de afgesproken duurzaamheidsdoelen blijven bereiken. Ook als de situatie in en rond het gebouw verandert. En even voor de duidelijkheid: je kunt natuurlijk ook halverwege ‘instappen’. Onze experts staan klaar om bijvoorbeeld om een concrete technische oplossing te installeren of een EED energie-audit uit te voeren. Maar houd er rekening mee dat we ook wel een paar vragen willen stellen over je ambitie en strategie.

Markten

Neem contact op

Zijn er vragen of is er behoefte aan meer informatie? Vul het formulier hiernaast in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

  • Wij gebruiken deze gegevens enkel voor de afhandeling van de informatie- of contactaanvraag, zoals beschreven in het Privacy statement
  • Voor vragen over werken bij SPIE, ga naar de "Werken bij"-website