Menu Search
Terug naar Nieuws

TechBlog – Wouter Marskamp Inspecteur NEN 3140 & Installatieverantwoordelijke

Wouter Marskamp

Wouter Marskamp

Ik ben Wouter Marskamp en ik woon met mijn vrouw in het buitengebied van Wijhe in een mooie oude woonboerderij. Dat is ook gelijk mijn hobby, want een woonboerderij is nooit af. Ik klus in mijn vrije tijd dus graag. Ik ben nieuwsgierig van nature, ik wil graag weten hoe dingen werken, ik zoek alles tot op de bodem uit. Ik denk ook dat mijn beroep daarom zo goed bij me past. Ik ben sinds begin 2019 installatieverantwoordelijke en projectleider inspecties, maar was voorheen altijd inspecteur NEN 3140. Dat is een norm die voor Nederland relevante veiligheidseisen voor laagspanningsinstallaties bevat. NEN 3140 is van toepassing op de bedrijfsvoering van elektrische installaties en apparatuur tot een nominale spanning van 1000 Volt wisselspanning en 1500 V gelijkspanning. Nadat de gevonden punten uit het inspectierapport zijn opgelost voldoet de installatie aan de norm wat inhoudt dat deze dan veilig is.

Ik ben ooit begonnen met LTS elektrotechniek, vervolgens heb ik MTS Proces- en milieutechniek gedaan, maar ik wilde graag nog meer doorleren. Ik ging naar de HTS energietechniek waarbij ik de kans kreeg duaal te studeren (werkend leren). Ik ben een echte praktijkman dus ik zag dat wel zitten. Ik ging naar Arnhem en ben in de industrie aan het werk gegaan als Hardware engineer. Maar installaties ontwerp je achter een computer aan je bureau en ik miste het in de praktijk werken. In overleg met mijn toenmalige onderwijsinstituut wisselde ik van opleiding: ik werd inspecteur NEN 3140 en NEN 1010 voor een landelijke inspectieorganisatie. Daar heb ik bijna tien jaar met enorm veel plezier gewerkt. Iedere klus was anders. Iedere installatie anders. Ik inspecteerde scholen, fabrieken, vakantieparken, waterschappen enz. enz.. Na die jaren stapte ik over naar Jansen Venneboer in Wijhe, wat nu SPIE is. De vrijheid van het vak, de aangeboren nieuwsgierigheid van mijzelf, het was een gouden combinatie. Nog elke dag ga ik met erg veel plezier aan het werk.

Mijn thuisbasis bij SPIE is in Wijhe, hier werk ik voor de afdeling Bruggen, Sluizen en Gemalen. Dat zijn dan dus ook de onderdelen je als inspecteur bij ons inspecteert. Tegenwoordig werk ik als Operationeel – Installatieverantwoordelijke voor het project Noordzeekanaal. Hiervoor ben ik in ieder geval 1 dag per week aanwezig op de projectlocatie in oa. IJmuiden, bij de indrukwekkende grote zeesluizen. Als installatieverantwoordelijke ben ik verantwoordelijk voor de elektrische veiligheid.

Verder heb ik ook een coördinerende rol richting mijn andere inspectie-collega’s. ik maak de planning, verdeel het werk en overleg met hen wat het beste bij hen past. Daarnaast coördineer ik het aanwijsbeleid binnen onze divisie voor de vestigingen Wijhe, Amsterdam en Sliedrecht. Collega’s die voor hun werk een (elektro)technische ruimte moeten betreden, dienen een NEN 3140 aanwijzing te krijgen.

Het werk van inspecteur is leuk en afwisselend. Je werkt bij verschillende klanten. Het werk varieert van kleine klussen bij klanten van een dag, tot bijvoorbeeld een project bij een waterschap waarmee we nog een contract hebben voor de komende 9 jaar. Alle natte kunstwerken van dit betreffende waterschap worden door ons geïnspecteerd. Van de kleinste elektrische installaties tot complete rioolzuiveringen. De inspecteur plant zelf deze projecten in op tijden waarop het voor hem het beste uitkomt. Je hebt dus behoorlijk veel vrijheid in deze functie.

Ongeacht het te inspecteren onderdeel, vraagt de inspecteur zich wel altijd af: Heeft de monteur de installatie aangelegd volgens de geldende normen? Wat is de staat van de installatie elektrotechnisch, werktuigbouwkundig en civiel? Wij controleren ook regelmatig installaties van onze eigen SPIE collega’s. Hier zijn we dan volledig neutraal en objectief in. Verder moet je wel echt zelfstandig kunnen werken, maar ook pragmatisch en van nature nieuwsgierig zijn. Je wilt die installatie echt doorgronden, het liefste binnenstebuiten keren, de elektrische veiligheid naar een hoger niveau tillen. Wanneer je de passie voor het vak mist, mis je ook de details die je goed maken in dit werk. Ik ben blij dat mijn karaktereigenschappen mij gekwalificeerd hebben gemaakt voor dit vak.

Naast mijn werk als installatieverantwoordelijke probeer ik 1 dag per maand zelf ook nog te inspecteren. Dit om mijn kennis op peil te houden maar ook omdat ik het nog steeds erg leuk werk vind.

Buiten een elektrotechnische opleiding heb je dus echt een goede dosis nieuwsgierigheid nodig die jou helpt in het volledig onderzoeken en inspecteren van alle soorten elektrotechnische installaties. Van boezemgemaal, tot het bijdragen aan een droog Noord-Holland.

Doorgroeimogelijkheden

Ik ben inmiddels doorgegroeid van inspecteur naar (operationeel) installatieverantwoordelijke en projectleider inspecties. In deze rol heb ik nog meer verantwoordelijkheden. Dat is het fijne aan werken bij SPIE, er zit zoveel uitdaging in het werk. Vanwege de grootte van SPIE en diens projecten is het werk uitdagend en afwisselend.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Mark van der Heijden

+31 (0)6 100 722 89 mark.vanderheijden(at)spie.com