Menu Search
Terug naar Nieuws

TechBlog – Jesse Helledoorn monteur hoogspanningslijnen

Jesse Helledoorn

Dankzij SPIE krijg ik mijn dagelijkse dosis vitamine D, een gezellig team met werk dat niet snel verveelt en je hebt er goede arbeidsvoorwaarden bij.

Jesse Helledoorn

Ik ben Jesse, 34 jaar oud en ik woon in Hoogwoud (Noord-Holland) met mijn vriendin. Ik hou ervan om te gaan karten, dus dat doe ik graag in mijn vrije tijd in het weekend. Door de weeks ben ik van maandagochtend tot vrijdagmiddag van huis dus ik bewaar dat soort activiteiten voor het weekend.
Ik heb ooit na de middelbare school een bouwopleiding gedaan, maar niet afgemaakt. Ik voelde de klik niet na een periode van stage. Toen ik 17 jaar was besloot ik een opleiding autospuiten te doen, daar heb ik wel de juiste diploma’s voor behaald. Dat was via een BBL traject, dan werk je vier dagen en ga je een dag naar school. Ik heb twee jaar als carrosseriebouwer gewerkt om vervolgens tien jaar bij een bedrijfswagenspuiterij in Almelo te gaan werken. Ik vond het erg leuk werk maar na tien jaar in een vrij ‘ongezonde’ werkomgeving met vluchtige stoffen, oplos- en verdunningsmiddelen, fijnstof en perslucht, leek het idee van buitenwerk wel erg aantrekkelijk. Een aantal vrienden van mij werkt bij SPIE en enthousiasmeerde mij om ook te solliciteren. En zo geschiedde, in april 2016 werd ik onderdeel van SPIE bij Hoogspanningslijnen. Na tien jaar binnen staan in een bedrijfshal was het letterlijk een verademing om dit buitenwerk te mogen doen. Als ik naar foto’s van mezelf kijk van toen zie ik een ongezonde jongen, bleek en moe. Ik voel me nu echt fit, fris en monter in mijn werk.

Wij beginnen elke maandag in de zomer op de bouwplaats om 7 uur. In de winter om half 8. Dat betekent dat ik op maandagochtend om 4:30 uur moet wegrijden thuis om op tijd op mijn werk te zijn. De rest van de week zitten we ‘in de kost’. We werken met een hechte groep collega’s dus we gaan vaak ook samen op zoek naar woonruimte. De ene keer is dit een huisje op een vakantiepark, de andere keer een appartement in de buurt. We maken er vaak een sport van om zo goed mogelijk uit te komen qua woon- en leeflasten. Dat delen we dan een beetje met het team wat bestaat uit verschillende type functies. Zo hebben we een uitvoerder die de planning maakt en de voorman deelt het werk uit. Maar je kent elkaar goed en hebt ook vertrouwen in ze; iedereen weet van elkaar wat je ervan moet verwachten. Zo staan er dagelijks mensen aan machines, in de hoogwerker, op de grond.. en we zijn hier nog wel even druk mee. We zijn namelijk bezig met de nieuwe Zeeuwse stroomsnelweg te realiseren. We zijn nu al sinds 2018 in Zeeland bezig en sinds een paar maanden hier vlakbij Goes. Dit gedeelte bevat de normale wintrackmasten, maar een stuk verderop hebben we twee 98 meter grote masten geplaatst langs het Kanaal door Zuid-Beveland, zo blijft er bij hoog water nog ruimte over voor de scheepvaart. Op de rest van de route zijn de kale masten al geplaatst, wij hangen in iedere mast wielen en isolatoren op. Dat doen we met behulp van hijsbalken of een kraan of hoogwerker. Iedere kabel heeft een eigen trekkracht tussen en 3000 en 5000 kilo. Je begint met een dunne draad die steeds dikker wordt en trekt die vervolgens door. Daar werken wij dan aan de hele dag.

Het is niet alleen klimmen en trekken dit werk. Er is specifieke kennis die je wel moet hebben, het moet logisch voor je zijn waarom je op een bepaalde manier werkt. Dat je geen hoogtevrees hebt in dit werk is natuurlijk vanzelfsprekend, daar word je ook direct op getest in een trainingsmast, maar of je van jezelf een beetje handig bent en logisch kan denken, dat is ook wel een vereiste. Daar krijg je ook goede trainingen voor die we elke paar jaar moeten opfrissen. We letten goed op elkaar en op elkaars veiligheid. Onze werkzaamheden wisselen elkaar dagelijks af maar samen met dit hechte team werken wij vanuit Zeeland aan een van de grootste infrastructurele projecten van Zeeland. Dat is toch super? En aan frisse lucht geen gebrek.

Energie

Dankzij SPIE krijg ik mijn dagelijkse dosis vitamine D, een gezellig team met werk dat niet snel verveelt en je hebt er goede arbeidsvoorwaarden bij.

Juist nu bewijzen we bij SPIE meer dan ooit ons eigenaarschap, ondernemerschap en onze creativiteit. Dat is toch iets om trots op te zijn?
Wij zijn trots op onze trotse medewerkers.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Stijn Gelderblom

+31 (0)6 108 791 34 s.gelderblom(at)spie.com