Rijkswaterstaat heeft een programma Vitale Assets. Daarmee bereidt het zich voor op de toekomst, met name door het concept smart maintenance ‘naar de infra te halen’, en dan specifiek naar het beheer van natte objecten, zoals bruggen, sluizen en gemalen. Het is een programma met vijf hoofdthema’s: visie, markt, experimenten, kennis- en datainfrastructuur en organisatie(verandering). CAMINO is binnen Vitale Assets het nationale deelprogramma; BE-GOOD het internationale. In het programma oriënteert RWS zich op het implementeren van smart maintenance in haar werkprocessen. Dat gebeurt letterlijk samen met markt. SPIE en enerGQ hebben als marktpartijen geparticipeerd in de proeftuin Sluis Eefde.
Partnerschap
Beide bedrijven zijn door Rijkswaterstaat bij het project gehaald. Rob Burghard: “enerGQ verzorgde al de energiemonitoring en -analyse bij twee andere sluizen van Rijkswaterstaat. We zijn bij CAMINO aangehaakt na contact tijdens een World Class Maintenance-conferentie met RWS-adviseur Gilbert Westdorp over energieverbruik als indicator en voorspeller van storingen. Het belang ervan is dan niet eens in de eerste plaats het terugdringen van je energieverbruik, maar het inzetten van verbruiksdata om te zorgen dat je storingen detecteert voordat ze zich daadwerkelijk voordoen. Dat is de specifieke inbreng van enerGQ in het geheel. EnerGQ levert de intelligente software en ‘plug & play’-energiesensoren om afwijkingen in conditie van apparatuur al in een heel vroeg stadium zichtbaar te maken.” Rick Schuller: “SPIE is bij het project gehaald door Angelien van Boxtel, programmamanager Vitale Assets bij Rijkswaterstaat. Wij waren als specialist van de besturingstechniek en industriële automatisering, betrokken in het areaal. SPIE is verantwoordelijk voor het preventief, correctief, en storingsonderhoud aan de E + W installaties al betrokken bij het project Vitale Assets. Domeinkennis van de assets heeft ertoe bijgedragen dat wij zijn gevraagd mee te doen met de proeftuin Sluis Eefde, dat de status had van World Class Maintenance Fieldlab. Dit project, met innovatie, duurzaamheid en digitalisering als essentiële onderdelen, was SPIE op het lijf geschreven.”
Domeinkennis en datakennis
Schuller: “De insteek van het project was het toepasbaar maken van het concept smart assetmanagement op de infra, en hier dus op de Sluis Eefde. Dat gebeurt vooral door sensoring. De samenwerking door de hele keten heen was interessant. Het was aftasten: wat om je halen en wat kom je brengen?” Rob Burghard: “Essentieel bij dit soort pilots is het samenbrengen van domeinkennis en kennis van energie en dataanalyse. Op de grote lijnen stuur je het project met een groep van een man of 12. Elke partij heeft verantwoordelijkheid voor zijn eigen deel. De kunst is te leren dat je je niet terugtrekt op de eigen expertisegebied, maar dat je elkaar opzoekt en je expertises samenbrengt.”