Greenfox
Greenfox is een bedrijf dat geïntegreerd is bij SPIE. Wij hebben de bedrijfsactiviteiten van Greenfox overgenomen. Wij doen de sales, marketing, aftersales, installaties en dergelijke. Zij doen de productontwikkeling en innovatie. Als Business Development Manager bij SPIE voor TechFM West, ben ik dit jaar bij veel klanten op gesprek gegaan. Daar kwamen heel veel mooie opdrachten uit. We zijn druk bezig deze nu uit te voeren. Gelukkig zien klanten het belang van circulariteit, duurzaamheid en sociaal ondernemen. Dit is wat we met de toekomst willen en moeten.
COVID-19
Het is een bijzondere tijd. We kunnen dat wel als het glas half-leeg zien, maar daar schieten we niets mee op. Het bijzondere aan de samenwerking met een bedrijf als Greenfox is dat het een sociale onderneming is, waarbij verlichting echt gemaakt wordt door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. In maart hadden we een avond met ondernemers met dergelijke bedrijven, daar was ook een ondernemer die wodka produceerde voor de lokale horeca. Toen hebben we samen het idee bedacht om handalcohol te produceren volgens de norm van de World Health Organisation met het juiste N-nummer van het Ministerie van Volksgezondheid, daardoor mag je ook aan ziekenhuizen en zorginstellingen leveren. Zo gingen we van wodka, naar handalcohol. Momenteel zijn de zuilen die bij Schiphol staan, de flacons bij iedere SPIE medewerker en kantoren, maar ook winkels en andere organisaties hierin door ons voorzien.
COVID LED paneel
In mei was ik bij Henk Klip, de eigenaar Greenfox, over UVC licht. Ik hoorde daar veel over. Dit doodt bacteriën in waterzuiveringsinstallaties. Zo zit er in het riool wel COVID, maar in ons drinkwater niet. Dit doen ze onder andere door met UVC licht te reinigen. Helaas is het licht is wel schadelijk voor mensen als je er recht in kijkt en je verbrandt wanneer je in dezelfde ruimte bent.
Wij zochten naar mogelijkheden. Toen kwamen we op de COVID LED panelen. Een paneel wat aan de zijkant lucht opzuigt, boven je plafondplaat wordt gereinigd en aan de andere kant weer schone lucht uitblaast. Dankzij een nano filter van zilver, doodt het alles wat door het filter heengaat. Zo blaast het aan de andere kant 99,9% schone lucht uit. Voor ruim 100 kubieke meter lucht, heb je slechts 1 led paneel nodig. Verlichting en zuivering in een, een gegarandeerd veilige en schone werkomgeving voor mensen. Dit zorgt dan dus ook voor bedrijfscontinuiteit. Een makkelijke oplossing. Je kan in een systeemplafond de plaat gewoon vervangen. Ook werkt het prima in een hard plafond, je installeert dit net zoals bij een ventilator. Het is een oplossing voor nu, maar ook voor de toekomst. Mocht COVID-19 straks echt uit de wereld zijn, willen mensen toch de zekerheid van schone lucht. Dit is een ideale oplossing die geen grote investeringen vergt.
Met dit soort innovaties help je de mensheid, maar je bent ook altijd op zoek naar nieuwe oplossingen. Ik ben van mening dat ideeën altijd kunnen veranderen. Wanneer nu je tv kapot gaat, gooi je hem weg. Is dat nu duurzaam? Moeten we voor die nieuwe tv al het bos ontginnen? Dat is ook zo met LED verlichting. Dat is duurzaam en circulair. Bij ons is het zo dat alles reparabel is. We hergebruiken armaturen en door middel van schroefdopjes kunnen we een nieuwe led strip plaatsen, maar ook het kunststof gaat 40 tot 50 jaar mee. De led panelen die we overal ophangen, schroeven we gewoon open en vernieuwen we. We gebruiken alles opnieuw. Hierdoor kan eindelijk de afvalberg slinken.
Repareren is key. Ik heb dat ook al aan mijn kinderen meegegeven. Mijn kleinkinderen doen dit nu ook. Het besef moeten we aanleren. We hoeven niet alles weg te gooien. Zo had ik een oude boormachine, daar heb ik nu een lamp van gemaakt. Ik gebruik oude onderdelen van motoren, daar maak ik dan een kaarsenstandaard van. Van een achterwiel maak ik een klok. Dat is niet eens circulair maar upcyclen. We moeten niets verspillen, dat kunnen we ons ook niet permitteren.