Menu Search
Terug naar Nieuws

TechBlog – Sam Habets Junior werkvoorbereider HVAC Utiliteitsbouw

Sam Habets

Welk onderdeel ik ben van het team? Ik ben deels alles. Werkvoorbereider, engineer en help met een stukje projectbegeleiding. Zo leer ik het meeste, ik stel veel vragen. Als ik namelijk weet hoe iets werkt, weet ik ook hoe in de toekomst eventuele problemen voorkomen kunnen worden.

Sam Habets

Ik ben Sam. Ik ben 23 jaar en ik woon in Heerlen bij mijn ouders. Ik houd mij in mijn vrije tijd vooral bezig met voetbal en ik hou van skiën, maar dat is helaas wat beperkter uit te voeren.
Ik ben in juli 2019 afgestudeerd voor HBO Energy Engineering in Heerlen aan de Hogeschool Zuyd. In mijn derde jaar heb ik toen stage gelopen bij SPIE en heb die contacten gelukkig warm gehouden, zodat ik na mijn afstuderen direct weer bij SPIE aan de slag kon. Ik ben begonnen als ‘operationeel trainee’, een traineeship die speciaal voor mij gecreëerd is. Ik ben dan wel afgestudeerd, maar zeker nog niet uitgeleerd. Ik weet namelijk nog niet wat ik het leukste vind: projectleider of engineer worden. Op deze manier krijg ik het allebei mee.

Momenteel ben ik de rechterhand van de projectleider, ik kan dus goed ervaren wat die functie inhoudt. Bij kleinere projecten kan ik de engineer zijn, dan sta ik dichter bij werkzaamheden en collega’s. En dan is het niet alleen werkvoorbereiding, ik pak alle facetten van het project mee. Ik leer dus om multidisciplinair inzetbaar te zijn zodat ik overal kan meedraaien.

Met mijn leidinggevende heb ik afgesproken dat ik binnen een aantal jaar projectleider wil worden. Ik ben nu bezig met een 2,5 jarige opleiding Hogere Installatie Techniek (engineering) zodat ik echt de kennis ontwikkel die nodig is om het proces van een project vlekkeloos te laten verlopen. Daarna wil ik een opleiding tot projectleider doen. Ik maak twee jaar deel uit van hetzelfde team, uit dezelfde afdeling. Zo laten ze me echt zien wat er allemaal te doen is binnen een projectteam en hoe die rollen in te vullen zijn.

Kleinere projecten duren hier soms een paar maanden, grotere een jaar. Dat varieert veel bij werktuigbouwkunde. Momenteel zijn we bezig met een project betreffende ventilatie, verwarming, koeling en sanitair. Dit doen we voor een groot kantoorgebouw en laboratorium, razend interessant!

Ook in de huidige crisistijd is het voor ons nog altijd even druk. Dit project is in februari begonnen en zijn we nog steeds druk mee bezig. Ik start mijn dag om 8 uur op kantoor. Dan ben ik degene die de werkvoorbereiding start, in het begin van een project ben ik meer bezig met engineering, maar daarna dus meer werkvoorbereiding zodat de monteurs door kunnen. Ik kijk er elke dag naar uit om problemen op te lossen, ik zie het niet als problemen maar als uitdagingen.

Eigenlijk is het meeste wat ik nu doe kantoorwerk. Maar ik ga ook vaak langs op locatie om een keuring te doen. Dan maak je foto’s van je project en controleer je “is deze leiding volgens tekening gemaakt?”, dus eigenlijk check ik dan of de leidingen die ik aan tafel maakte, op de juiste manier uitgevoerd zijn. Vaak zit ik ook bij planning- en bouwvergaderingen en dan help ik de projectleider of chef monteur.

Ik heb echt een goede band met mijn team. Die was al goed sinds mijn stage van 2 jaar geleden, maar toen ik terugkwam voor deze traineeship was het alsof ik in een warm bad terecht kwam. Doordat ik me op mijn gemak voel, durf ik ook meer. Ik leer veel van mijn collega’s: Wat doen zij en waar lopen zij dagelijks tegenaan?  Ik durf werk aan en over te pakken, maar ook vragen te stellen. Ik heb het idee dat mede daardoor ik me dusdanig kan ontwikkelen en dus ook mijn afspraken kan nakomen.

Energie

Ik merk echt; je hebt zelf de verantwoordelijkheid bij SPIE, het is aan jou hoe hard je wilt gaan. Wij horen bij het grote SPIE wat iedereen kent. We hebben veel vrijheid en verantwoordelijkheid, je moet ondernemend zijn want niemand houdt je hand vast.

Juist nu bewijzen we bij SPIE meer dan ooit ons eigenaarschap, ondernemerschap en onze creativiteit. Dat is toch iets om trots op te zijn?
Wij zijn trots op onze trotse medewerkers.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Floor Zacht

+31 06 30185772 floor.zacht(at)spie.com