Menu Search
Terug naar Nieuws

TechBlog – Hans Harberink Manager technische dienst

Hans Harberink

Energie en voldoening krijg ik van deze opdracht en opdrachtgever. Ik heb echt leuke collega’s, ze zijn enthousiast. Ook is in de hele productieomgeving razend interessant om te zien hoe het in elkaar steekt en hoe het in zijn werk gaat om de producten bij de klant te krijgen. Een krop sla komt binnen vol met zand en gaat keurig in een zakje de fabriek uit. Let op: tien minuten later. Dat hele proces gebeurt hier.

Hans Harberink

Ik ben Hans en ik ben 62 jaar. Ik woon in Voorschoten en heb een zoon, een kleindochter van 4 en ook bijna een kleinzoon. Ik hou enorm van hardlopen, zeilen en wandelen. Ik studeerde MTS Luchtvaarttechniek aan de Anthonie Fokkerschool in Den Haag, maar na het afstuderen ben ik begonnen bij landbouw zuivel vanwege de toenmalige luchtvaartcrisis. Daarna heb ik veel gedaan: machinebediende, productenmaker, procesoperator, en terug naar storingsmonteur op utility gebied (stoom, koel, lucht en water). Vervolgens bij de NS begonnen als procesleider in Den Haag, om de treinen juist te rangeren. Aansluitend ben ik bezig geweest met ‘Recidivisme’: storingen in één keer goed verwerken. Dan moet je dus verder kijken dan slechts het herstellen, het is eigenlijk een soort voorloper op Predictive Maintenance. Ook ben ik nog teamleider geweest van storingsmonteurs en werkvoorbereiders. Sinds december 2019 werkzaam bij SPIE en werkzaam voor een opdrachtgever in de groente-industrie.

Bij mijn huidige opdrachtgever wordt groente verwerkt voor de verkoop aan supermarkten. Dit zijn losse producten, maar ook verse maaltijdsalades. De druk tijdens deze corona crisis zit enorm in de productie, zeker tijdens de eerste weken toen mensen gingen hamsteren. De afname van restaurants is natuurlijk enorm gedaald, maar dat werd echt gecompenseerd door de hamsteraars. Gelukkig is deze periode nu weer voorbij en is de druk minder. Mensen zijn minder aan het hamsteren, de corona-druk is wel echt gezakt maar vooral nog sociaal merkbaar. Ze stonden hier vooraan om maatregelen te treffen om het werk zo goed en veilig mogelijk te houden. We zitten nog steeds op voldoende afstand, we werken bewust veilig en zo gezond mogelijk. Voor monteurs is dit alleen een stuk lastiger. Je kan niet samen aan dezelfde machine werken en over elkaars schouders meekijken. Ik let nu extra goed op collega’s. Ik houd ze gedurende de dag in de gaten hoe het met ze gaat. Het gaat natuurlijk niet alleen om mijn eigen gezondheid, maar om collega’s en hun en mijn hele familie. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Ik neem veiligheid echt mee in mijn opdracht, ik probeer iedereen (extra) bewust te maken.

Ik begin tussen 7 en half 8, start met mijn mail en loop een rondje door de werkplaats. Zijn er problemen geweest? Moet er iets opgelost worden? Hoe voelt iedereen zich, zijn we gezond? Tweemaal per dag loop ik door de productie zodat ik ook zichtbaar ben op de werkvloer voor productiemedewerkers en kijk mee: zie ik dingen die anderen niet zien? Signaleren is belangrijk. Maar het knutselen zit ook in mijn bloed. Logisch nadenken vind ik leuk. Ik ben procesmatig en organisatorisch, een handige combinatie in deze functie. Mijn rol bij de klant is Manager Technische dienst, maar vanuit SPIE ben ik ook Maintenance Coördinator. Deze rollen combineer ik en houd altijd de opdracht van de klant voor ogen:
‘De werklast van monteurs en teamleiders naar beneden brengen, preventief onderhoud verhogen, collectief onderhoud omlaag.’

Dit doe ik voornamelijk door data-analyses. Maar ook door overleg met managers. Dan is de insteek: “hoe verbeteren we dingen samen?”.

Nu ben ik vooral nog bezig met de presentatie van mijn onderzoek. Ik wacht op een GO op het onderzoek. Ik vraag dan welke kant we op gaan. De data-analyses, die deel ik met monteurs. Dan kijken we samen; wat zijn kleine en simpele easy-fixes die we nu makkelijk op kunnen pakken? Ik ben hier nu het breekijzer om dingen te laten veranderen.

Energie

SPIE is natuurlijk mijn werkgever maar tegelijkertijd ben ik manager techniek van de opdrachtgever, de mensen hier. Dat hoort er ook bij. Hoewel ik het leuk vind om steeds bij verschillende bedrijven te werken, vind ik het ook leuk om hier te blijven. Ik geef elke keer weer 200%. Dat hoort ook zo. Want wij zijn SPIE, wij doen alles voor de klant.

Juist nu bewijzen we bij SPIE meer dan ooit ons eigenaarschap, ondernemerschap en onze creativiteit. Dat is toch iets om trots op te zijn?
Wij zijn trots op onze trotse medewerkers.

Wilt u meer weten?

Neem contact op met Floor Zacht

+31 06 30185772 floor.zacht(at)spie.com