Bij mijn huidige opdrachtgever wordt groente verwerkt voor de verkoop aan supermarkten. Dit zijn losse producten, maar ook verse maaltijdsalades. De druk tijdens deze corona crisis zit enorm in de productie, zeker tijdens de eerste weken toen mensen gingen hamsteren. De afname van restaurants is natuurlijk enorm gedaald, maar dat werd echt gecompenseerd door de hamsteraars. Gelukkig is deze periode nu weer voorbij en is de druk minder. Mensen zijn minder aan het hamsteren, de corona-druk is wel echt gezakt maar vooral nog sociaal merkbaar. Ze stonden hier vooraan om maatregelen te treffen om het werk zo goed en veilig mogelijk te houden. We zitten nog steeds op voldoende afstand, we werken bewust veilig en zo gezond mogelijk. Voor monteurs is dit alleen een stuk lastiger. Je kan niet samen aan dezelfde machine werken en over elkaars schouders meekijken. Ik let nu extra goed op collega’s. Ik houd ze gedurende de dag in de gaten hoe het met ze gaat. Het gaat natuurlijk niet alleen om mijn eigen gezondheid, maar om collega’s en hun en mijn hele familie. Veiligheid staat hoog in het vaandel. Ik neem veiligheid echt mee in mijn opdracht, ik probeer iedereen (extra) bewust te maken.
Ik begin tussen 7 en half 8, start met mijn mail en loop een rondje door de werkplaats. Zijn er problemen geweest? Moet er iets opgelost worden? Hoe voelt iedereen zich, zijn we gezond? Tweemaal per dag loop ik door de productie zodat ik ook zichtbaar ben op de werkvloer voor productiemedewerkers en kijk mee: zie ik dingen die anderen niet zien? Signaleren is belangrijk. Maar het knutselen zit ook in mijn bloed. Logisch nadenken vind ik leuk. Ik ben procesmatig en organisatorisch, een handige combinatie in deze functie. Mijn rol bij de klant is Manager Technische dienst, maar vanuit SPIE ben ik ook Maintenance Coördinator. Deze rollen combineer ik en houd altijd de opdracht van de klant voor ogen:
‘De werklast van monteurs en teamleiders naar beneden brengen, preventief onderhoud verhogen, collectief onderhoud omlaag.’
Dit doe ik voornamelijk door data-analyses. Maar ook door overleg met managers. Dan is de insteek: “hoe verbeteren we dingen samen?”.
Nu ben ik vooral nog bezig met de presentatie van mijn onderzoek. Ik wacht op een GO op het onderzoek. Ik vraag dan welke kant we op gaan. De data-analyses, die deel ik met monteurs. Dan kijken we samen; wat zijn kleine en simpele easy-fixes die we nu makkelijk op kunnen pakken? Ik ben hier nu het breekijzer om dingen te laten veranderen.